Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСКИЙ И КИРИЛ ПЕТКОВ СЕ СРЕЩНАХА ЗА ПЪРВИ ПЪТ В МЮНХЕН И ПОДПИСАХА ДЕКЛАРАЦИЯ

Киев, 22 февруари 2022.- Вчера в Мюнхен в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността се състоя среща между президента на Украйна и премиера на България. Това е първа среща между двама, съобщават от пресслужбата на украинския държавен глава.

Володимир Зеленский и Кирил Петков подписаха обща декларация за подкрепа на европейската перспектива на Украйна и допълнително обсъдиха някои енергийни въпроси, които, вероятно, ще се наложи двете страни да решават в случай на немотивирано нахлуване на Русия в Украйна и прекъсване на газови доставки за Балканите през Молдова. Но, въпреки всичко, страните се надяват, че ескалацията в региона ще спре.

Президентът на Украйна благодари на България за подкрепа на нейната териториална цялост. В частност, в словото си  пред участниците в конференцията Володимир Зеленский, без да споменава София, каза: ″Благодаря на държавите, които подкрепиха Украйна с думи, декларации и конкретна помощ. Онези, които са на наша страна и на страната на истината и международното право. Няма да спомена нашите приятели поименно, не искам да критикувам някои държави – това е тяхна работа, те трябва да се вгледат в съвестта си″.(УВести)

Нашият коментар:

Официална София участва в ″Кримска платформа″ и декларативно, с потупване по рамото, активно подкрепя нашата страна в противоборството ни със… съседа ни. В тази сложно ситуация, когато трудно можеш да определиш, откъде ще духне вятърът, и това е нещо.

Още по темата: ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСКИЙ В МЮНХЕН: БЕЗРАЗЛИЧИЕТО ПРЕВРЪЩА НЯКОИ ДЪРЖАВИ В СЪУЧАСТНИЦИ С АГРЕСОРА