Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

″ДЕНЯТ НА ПОБЕДАТА″: САМО НЯКОЛКО ФАКТА

1.На 22 август 1939 г. Хитлер говори пред командващите на вермахта: ″От есента на 1938 г. реших да вървя заедно със Сталин… Сталин и аз сме единствените, които гледат само към бъдеще. Да, в най-скоро време на германско-съветската граница ще подам ръка на Сталин и заедно с него ще започнем нова подялба на света…”

2.На 22 септември 1939 г. в Брест се провежда съвместен германско-съветски парад. В него участват: 14-ти моторизиран корпус начело с генерал Хейнц Гудериан и 4-ти батальон начело с комбриг Семьон Кривошеин. Градът и Брестката крепост тържествено преминават от Германия (след падане на Полша) към СССР.

3.След като на 22 юни 1941 г., когато Германия напада “приятеля” си СССР, шокиран, Сталин е готов да предложи на Хитлер нов вариант на Бресткия мирен договор. Вячеслав Молотов – дипломат №1 на СССР, се среща с посланика на България в Москва и моли българското правителство да се обърне към Хитлер с предложение за прекратяване на бойни действия. Взамяна Сталин е готов да даде на Германия Украйна и Беларус. Хитлер, обаче, с оглед на първоначалните успехи на вермахта, отказва.

Брест, 22 септември 1939 г. Съвместен парад на вермахта и Червената армия.

4.През 1941-1945 гг. СССР губи 32 млн. души, като 10 млн. от тях са украинци.
5.През 1944 г. всеки трети военнослужещ в Червената армия е украинец. Във войските на 1, 2, 3 и 4-ти Украински фронт украинците са 60-80%.

6.Най-малко 1/3 от мобилизираните в Украйна и пратени на фронт загиват. В резултат през следвоенния период в Украйна се получава етнодемографски вакуум, който се запълва от руснаците и други националности.

4.След Втората световна война загубите на Украйна възлизат на 40% от общите материални загуби на целия СССР, твърди украинският историк Юрий Шаповал.