Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА НЕ ПЛАНИРА НИКАКВИ ДИВЕРСИИ В ОКУПИРАНИТЕ ОТ РУСИЯ РАЙОНИ НА ДОНБАС

Киев, 18 февруари 2022.- Ние не извършване и не планираме никакви диверсии в окупираната част на Донбас, четем в декларацията на украинското външно министерство.

И по двете страни на фронта живеят украински граждани и техният живот ни е приоритет, затова не може да има и никакво настъпление на нашата армия в този регион.

Призоваваме международната общност да осъди провокациите на Русия и нейните окупационни администрации в Донецк и Луганск, настоява министерството на външните работи на Украйна. Липсата на надлежна реакция или неутралната позиция само ще позволят на Русия да продължи да ескалира обстановката в района.

Нашата държава е за политико-дипломатическо разрешаване и заедно с нашите партньори полагаме максимални усилия, за да се намали напрежението и ситуацията да не излезе от руслото на дипломатическия диалог.

Същевременно наблюдаваме, как Русия разгръща кампания по разпространяване на масова дезинформация, увеличава обстрели на нашите позиции на фронта и прилежащата инфраструктура с оръжия, забранени от Минските споразумения, и ескалира ситуацията там.

Към живущите от другата страна на фронта се обърна и генерал Валерий Залужний – главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, с призив да не вярват на фейкове на окупаторите, които тръгнали да евакуират част от жителите в Луганск и Донецк и то в Русия, като Кремъл е обещал на всеки бежанец по $120.

МВнР на Украйна осъди непрестанно обстрелване на нашите позиции. За целта окупаторите използват междублокови пространства, т.е., крият се, образно казано, зад гърба на мирни жители, като знаят, че нашите артилеристи няма да стрелят по жилищни квартали. Само днес от вражеската страна е имало над 60 обстрела.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който днес говори по време на Мюнхенската конференция за сигурност, заяви, че ескалацията, която се наблюдава през последните две денонощия, е част от руския сценарий за създаване на провокации, които да позволят на Русия  да премине към пълномащабно или локално нахлуване в Украйна.(УВести)

Нашият коментар:

Днес в Донецк е взривена кола на Денис Синенков – началник на ″народната милиция на ДНР″. Пламнал руски военен джип производство на Уляновския автозавод. Навремето в такава кола са се возили полковници и генерал-майори от съветската армия. Возилото не е бронирано. И в такова МПС да се вози баш началник на ″милицията″ в Донецк, където уж е имало много украински диверсанти, е малко странно. Вероятно, окупаторите са пожалили някой брониран мерцедес или тойота и предпочели да вдигнат във въздух стар армейски джип 4х4. Това е първо.

И второ. С какъв акъл нашата армия да настъпва в Донбас! Та нали там са 20 хил. руски кадрови военнослужещи без опознавателни знаци. А война в градски условия, защото от фронта до Донецк, например, както е от Младост до Горубляне, предполага много жертви. Заслужава ли се? На бюрото на Путин има призив от Думата да признае т.н. ″ДНР″ и ЛНР″ за независими. Един светкавичен подпис и след моменталната ″молба за помощ″ на ″тероризирания народ на Донбас″ Кремъл ще вкара там допълнително свои ″миротворци″, както го е направил през 2008 г. в Южна Осетия. А това не е в наша полза. Агресията от нашата страна ще ни лиши от западната подкрепа. Затова там сме много внимателни, и Зеленский никога няма да даде заповед за настъпление с цел завземане на Донецк и Луганск.