Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВЛАДИМИР ЧУКОВ: ДВЕ СТРАНИ ОТ НАТО ГИ Е СТРАХ ОТ РУСИЯ. БЪЛГАРИЯ НЕ Е СРЕД ТЯХ

София, 18 февруари 2022.- Още с влизането на украинската криза в нашия дневен ред бе ясно, че това е тест за лоялност на членките на НАТО, каза проф. Владимир Чуков – международен анализатор, арабисти преподавател, пред Bloomberg TV, цитиран от standartnews.com.

Всяко едно правителство в рамките на двата блока трябваше да декларира своята лоялност и се оказа, че две държави не отговарят на принципите на солидарност. Единият е добре познатият Виктор Обран, а другите са неговите съседи словаците, които излъчват двусмислени послания – страх ги е от Русия. България не е в тази група, категоричен бе гостът.

Ситуацията около Украйна много прилича на тази през 1990 година в Ирак и Кувейт, сподели събеседникът. През 1990 година Саддам Хюсеин разхождаше своята армия из страната и в един момент я стовари на кувейтската граница и там я държа известно време, докато напомпа цените на нефта. Тогава цените скочиха неимоверно много. След това имаше неблагоразумието да влезе и да анексира Кувейт. Тогава, в ″Пустинна буря″ му се размина, но след 13 г. знаете, каква беше съдбата на Саддам Хюсеин.

Путин сега се опитва да удари три заека. Първо – да маргинализира Украйна, защото тя е убежището на всички антируски елементи на територията на бившия СССР или в самата Руска федерация. Киев се превърна в нещо като Истанбул за ислямистите, но не успя.

Второ, целта беше да се разбие Евроатлантическата солидарност, но се постигна обратния ефект с изключение на Орбан, който прави много жалки изявления за човек, който претендира да е антикомунист.

Трето, тук става дума за макроикономическа ситуация. Напрежението се появи през зимата, защото най-големият съюзник на Путин е студеното време. Той сега казва, че се оттегля, но започват маневри в сирийски териториални води. “Те казват – ето, погледнете ни колко сме могъщи”.

Олаф Шолц беше човекът, който наистина усмири Путин. Блъфира се, че Русия може да се опре на Китай, категоричен е Чуков.

Байдън трябва много добре да си направи сметката за това, как си отиде СССР и как се сгромоляса Източния блок – с ниските цени на нефта! Тогава те бяха партньори със Саудитска Арабия.

Това, което Байдън не може да разбере, е, че държавата Саудитска Арабия се управлява от Мохамед бин Салман. Със сигурност той не е най-големият демократ, но той е лидерът на картела в горивата ОПЕК+. Когато Путин разбра, че има пълен антагонизъм между Байдън и Мохамед бин Салман, тогава тръгна да прави тази акция – да нагнети напрежение. “Саудитска Арабия е много важна. Роналд Рейган свали системата, която никой не смяташе, че може да бъде победена – СССР, комунизъм, Варшавски договор – точно чрез саудитите”, твърди Владимир Чуков.(УВести)