Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

АНДЖЕЙ ДУДА: УКРАЙНА ПОЛОЖИ СВОЯ ИЗПИТ. СЕГА Е РЕД ЗАПАД ДА СЕ ТЕСТВА

Киев, 18 февруари 2022.- Сегашната ситуация около Украйна е тест за западната общност, пише полският президент Анджей Дуда в немското издания Welt.

Според Дуда, Украйна и украинският народ през последните години доказаха, а през последните дни – още повече, че искат да бъдат демократични, да зачитат общи западни ценности, да бъдат част от Запада.

Анджей Дуда

По този път Украйна е готова да дава жертви и да извършва необходимите реформи. Тя е готова да се бори за това. Тя е положила изпита, смята пан Анджей.

Днес е редът Западът да се тества, да докаже, че неговите ценности наистина нещо струват. Ако той пожертва Украйна и неговите западни въжделения в името на спокойствие, икономически интереси и политически амбиции, то това ще се превърне в сериозен удар не само по украинското общество, но и  за западната общност.

Затова, според президента Дуда, единството и общата и решителна позиция относно Русия са много важни за Запада. ″Ние не трябва в тези извънредно тежки дни да позволим да бъдем разделени, защото само заедно можем ефективно да преодолеем тази сериозна криза″, пише Анджей Дуда.

Полският президент е категоричен, че, търсейки дипломатически изход от кризата, не трябва да отхвърляме стремежа на Украйна да се интегрира към Запада и да решаваме зад гърба й. Но, същевременно, никой не е заинтересуван да унижава Русия.

Изходът от ситуацията следва да бъде такъв, който да позволи нито една от страните да не се чувства накърнена, заключва Анджей Дуда.(УВести)

Нашата справка:

Според последните социологически проучвания, 68% от украинците искат в ЕС и 62% – НАТО. Това са най-високите показатели, откакто на нашенците за задават тези въпроси, твърди агенцията ″Рейтинг″.

Още по темата: ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, ПОЛША И УКРАЙНА СЪЗДАВАТ ТРИСТРАНЕН СЪЮЗ