Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НАШИЯТ ПОСЛАНИК СЕ СРЕЩНА В НАРОДНО СЪБРАНИЕ С КОМИСИЯТА ПО ВЪНШНА ПОЛИТИКА

София, 17 февруари 2022.- Вчера украинският посланик Виталий Москаленко взе участие в заседание на комисията на Народното събрание по външна политика, съобщава сайтът на родната амбасада.

Пред членовете на комисията посланикът опроверга твърденията на Кремъл, че Русия изтегля армията си от нашата граница и призова България да окаже на Украйна всестранна помощ, включително военно-техническа. Според ″УВести″, очевидно, става дума за оръжия и боеприпаси, например, 122 мм артилерийски снаряди, които са дефицитни в Украйна и ги купуваме от Чехия.

Виталий Москаленко също така се обърна към депутатите да излязат със становище относно решението на Държавната дума на Русия от 15 февруари т.г. президентът Владимир Путин да признае сепаратистите райони в Донецк и Луганск за независими държави. Защото засега няма реакция на български институции по този въпрос, който още повече ще задълбочи напрежението по линията НАТО-Русия. То ще засегне и България, която е член на алианса от 2004 г.(УВести)

Нашият коментар:

Емилиян Гербев

″УВести″ не разполагат с официална информация, дали българските търговци на оръжие продават на Украйна необходимото. Вероятно, продават и купуват. Но ако го правят, то, за разлика от Чехия, Полша или прибалтийските страни, не го афишират. Може би има уплаха от случая с Емилиян Гербев, тровен през 2015 г. от агентите на Кремъл заради бизнес отношения с Украйна именно във военно-техническата област.