Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

″НОВА ТВ″: МОЖЕ ЛИ НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ДА БЪДЕ ПОТУШЕНО ПО ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ПЪТ

София, 16 февруари 2022.- В студиото на Нова ТВ – “Здравей, България”, ситуацията в Украйна коментират журналистът Чавдар Стефанов и Олена Коцева – председател на Сдружението на украинските организации в България ″Мати Украйна″.

След като Русия обяви изтеглянето си от границата й с Украйна, Западът изрази съмнения и поиска доказателства. Според Олена Коцева, обявяването от руска страна, че се оттеглят войските й, е пореден хибриден ход. Тя припомни, че през 2014 г. Русия първо е твърдяла, че не воюва в Украйна, а по-късно сама е признала, че там се водят военни действия.

Журналистът Чавдар Стефанов смята, че липсва доверие към външната политика на Русия в световен мащаб. ″Бих се съгласил с един мой руски колега, който определи сегашния период на управление на президента Владимир Путин като период на мракобесническа политика – с дрънкане на оръжие и ходене по острието на ножа″, каза журналистът.

″Русия не изпълнява Минските споразумения откакто те са били подписани през 2015 г. Това, че руската Дума призова Путин да признае т.н. Донецка и Луганска народни републики, много ми прилича на случилото се с Крим”, заяви представителят на украинската общност в България.

Тя сподели, че след вчерашния КСНС при президента, не възлага големи надежди на днешната среща между военните министри на страните членки на НАТО. ″Какво може да направи един български батальон?″, попита риторично Олена Коцева. По думите й, сега България трябва да покаже лицето си като партньор в НАТО, а позицията й е толкова снишена, че изглежда сякаш на нея не може да се разчита.(УВести)

Целият разговор може да видите ТУТ.