"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

САЩ ДАВАТ ГАРАНЦИИ ЗА КРЕДИТ ОТ $1 МЛРД.

Киев, 15 февруари 2022.- САЩ предлагат на Украйна гаранции за кредити в размер на $1 млрд., заяви държавният секретар Антъни Блинкен. Средствата ще бъдат използвани за подкрепа на програми, свързани с икономическа реформа, и за продължаване на сътрудничество с МВФ, съобщава ″Європейська правда″.

Блинкен добави, ще този акт заедно с партньорството на Украйна с МВФ, други международни финансови институции, с G7 ще заздрави способността на Киев да постигне стабилност в родната икономика и относително спокойствие на украинците в условията дестабилизиращо поведение на Русия.

През 2014-2016 гг. САЩ вече са гарантирали нашите кредити в размер на $1 млрд. за стабилизиране на икономиката ни след нахлуване на Русия в Крим и част от Донбас.

Това е поредна възможност Украйна за получи международна финансова подкрепа. По-рано Франция реши да ни предостави 1,2 млрд. евро, толкова отпуска и ЕС, а вчера Канада реши да даде заем в размер на 500 млн. канадски долари (($393 млн.) и летално оръжие и боеприпаси за 7,8 млн. канадски долари.(УВести)

Нашата справка:

Към края на 2021 г. външният дълг на Украйна достигна $125 млрд. Страната произвежда БВП за над $150 млрд.