Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

САЩ ДАВАТ ГАРАНЦИИ ЗА КРЕДИТ ОТ $1 МЛРД.

Киев, 15 февруари 2022.- САЩ предлагат на Украйна гаранции за кредити в размер на $1 млрд., заяви държавният секретар Антъни Блинкен. Средствата ще бъдат използвани за подкрепа на програми, свързани с икономическа реформа, и за продължаване на сътрудничество с МВФ, съобщава ″Європейська правда″.

Блинкен добави, ще този акт заедно с партньорството на Украйна с МВФ, други международни финансови институции, с G7 ще заздрави способността на Киев да постигне стабилност в родната икономика и относително спокойствие на украинците в условията дестабилизиращо поведение на Русия.

През 2014-2016 гг. САЩ вече са гарантирали нашите кредити в размер на $1 млрд. за стабилизиране на икономиката ни след нахлуване на Русия в Крим и част от Донбас.

Това е поредна възможност Украйна за получи международна финансова подкрепа. По-рано Франция реши да ни предостави 1,2 млрд. евро, толкова отпуска и ЕС, а вчера Канада реши да даде заем в размер на 500 млн. канадски долари (($393 млн.) и летално оръжие и боеприпаси за 7,8 млн. канадски долари.(УВести)

Нашата справка:

Към края на 2021 г. външният дълг на Украйна достигна $125 млрд. Страната произвежда БВП за над $150 млрд.