Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСКАТА ДУМА ПРИЗНА СЕПАРАТИСТКИТЕ ″РЕПУБЛИКИ″ В ДОНБАС ЗА НЕЗАВИСИМИ ДЪРЖАВИ

Киев, 15 февруари 2022.- Днес руската Дума – парламент, призна т.н. народни републики в Донбас за независими държави, съобщават световните медии.

На Думата бяха предложени два законопроекта – на комунистите и на управляващата партия ″Единна Русия″. Първият предполагаше, след приемане, директно да бъде изпратен до президента Владимир Путин за подпис. Докато при втория трябваше, преди да се изпрати към Путин, да се направят консултации с външното и военното министерство, доколко той отговаря на международното право. Дискусията по тях продължи около два часа.

Ето и част от мненията:

Комунист Казбек Тайсаев: ″Крайно време кръвопролитието в Донбас да спре. То продължава вече осем години. Хората се умориха от постоянните бомбардировки, в републиките продължават да загиват възрастни и деца. С всеки ден жителите на Донбас губят вярата, че войната някого ще завърши″.

Антон Ткачьов от групата ″Нови хора″: ″Сигурни ли сме, че гражданите на Русия искат това? Дори в медиите да пише, че те са готови да се откажат от 1/3 от заплатата си и от част от обема на хладилника си, но, все пак, ако говорим за финансов сектор и други отрасли, то това няма да бъде добре″.

Председателят на Думата Вячеслав Володин подложи на гласува и двата законопроекта. С 351 гласа ″за″ депутатите (от общо 450) приеха варианта на комунистите. Сега остава само Путин да го подпише и Русия да стане първа страна, признала два украинските сепаратистки района за ″самостоятелни държави″. Впрочем, както тя стана първата, признала през 2008 г. грузинската Южна Осения и Абхазия.

От МВнР на Украйна заявиха, че признаването на т.н. Луганска и Донецка народни републики означава, че Москва се оттегля от Минските споразумения и те престават да действат.

Същевременно президентът на Франция  Емануел Макрон призова Путин да не подписва този ″сепаратистки″ закон. Латвия настоява в тази връзка Запад да въведе нови санкции против Русия. По този въпрос е загрижен и федералният канцлер Олаф Шолц. Според него, това е краят на ″минския процес″. Очаква се американският президент Джо Байдън да излезе с изявление по украинския въпрос и да коментира и ″руското признаване″ на сепаратистите. Обща декларация разпространиха и лидерите на ЕС – генерален секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич, президент на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Тини Кокс и председател на Комитета на министрите на ЕС Луиджи Ди Майо. Те настояват Русия незабавно да оттегли войските си от украинската граница и да не признава т.н.ДНР и ЛНР.(УВести)

Нашият коментар:

Комунистът Казбек Тайсаев, както и много други в Москва лъжат – украинските войски не обстрелват нито Донецк, нито Луганск и там няма никакви ″бомбардировки″. Защото нашите позиции се наблюдават от групите от наблюдателите на ОССЕ. Това все руски фейкове, които напомнят историята за ″разпънато момченце″ през 2014 г., оказала се чудесно скалъпена от кремълската пропаганда. По-скоро обстрелвания има от страна на руските позиции, и то всеки ден. И наблюдателите там са безсилни, те просто се страхуват от ″трактористи и миньори″ с ″калашников″.