Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МОСКВА ИСКА ОФИЦИАЛНО ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ЧЛЕНСТВО В НАТО

Киев, 15 февруари 2022.- ″Официалният отказ на Украйна от влизане в НАТО би могъл да стане крачка на пътя към значителен отговор на руските притеснения″, – така витиевато говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира изказването на нашия посланик във Великобритания Вадим Пристайко. В интервю пред СNN дипломатът сподели, че, за да се успокои светът, Киев ″би могъл″ да се откаже от членството в алианса.

Вадим Пристайко

Москва веднага се хвана за тези необмислени думи. Но там признават, че курсът на Украйна за НАТО и ЕС през 2019 г. е вписан в конституцията на страната и за промяната й са нужни 2/3 от депутатите във Върховната Рада, което на този етап е трудно постижимо.

Опозицията около Петро Порошенко в парламента ни подозира, че изказването на нашия посланика в Лондон е опит да се сондира общественото мнение в Украйна за евентуална капитулация пред Русия чрез отказ от основния ни външнополитически приоритет.

Но, според пресслужбата на МВнР на Украйна, думите на Вадим Пристайко са извадени от контекста. А от администрацията на президента Володимир Зеленский заявиха, че Киев не възнамерява да променя курса си към НАТО и ЕС. Самият дипломат също излезе с обяснения, че уж е искал да каже друго и е бил неправилно разбран.(УВести)

Нашият коментар:

Вадим Пристайко не е случаен човек. Той е многогодишен дипломат, по време на управлението на Зеленский (от 2019 г.) е бил министър на външните работи, вицепремиер по европейска интеграция. И да изречеш такава глупост, е малко вероятно. Очевидно, става дума за умишлено ″изтичане на информация″, както смята парламентарната ни опозиция. А някои наши западни партньори, като Германия, например, само това и чакат – Киев официално да се откаже от евроатлантическата си интеграция и да остане неутрален, сиреч, в руска зона на влияние. И всичко в Европа да се успокои – цените на природния газ и петрола да паднат, ″Северен поток-2″ да тръгне, а Путин като победител да продължи да подкопава украинската държавност. Защото без Украйна Русия не може да бъде империя.