Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В УКРАИНСКАТА АРМИЯ ПРОДЪЛЖАВАТ МАЩАБНИ ВОЕННИ УЧЕНИЯ ″ВИЕЛИЦА-2022″

Киев, 15 февруари 2022.- Мащабните военни учения ″Виелица-2022″, започнали в украинската армия преди няколко дни, ще продължат до 20 февруари и ще обхванат цялата страна, съобщават от Генералния щаб на въоръжените ни сили.

Командно-щабните учения имат за цел да засилят оперативните възможности на органи за военно управление, военни поделения и други звена за безопасност и отбрана.

От Генералния щаб уточняват, че тези учения са планирани отдавна и не могат да се разглеждат като отговор на руските маньоври в Беларус и струпване на руските войски покрай нашата граница. Такива учения се провеждат редовно. Например, през 2021 г. в армията ни са проведени 5 хил. различни учения, като 70 от тях са командно-щабни и 2,5 хил. са тактико-специални.

Предвижда се, че през тази година програмата за бойна подготовка също ще бъде активна, за да могат нашите въоръжени сили да бъдат готови за всякакви военни ситуации.

Същевременно, министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников заяви, че стартиралата ″Виелица-2022″ именно е отговор на руските маньоври покрай нашата граница. Ученията ще се проведат на полигоните около Ривне, Ковел, Овруч, Чернигов, Чугуев, Суми, Одеса, Миколаив и Херсон, т.е., в Северна, Южна и Източна Украйна, като се предвижда да се използват дроновете ″Байрактар″, противотанковите комплекси ″Джевелин″ от САЩ и NLAW от Великобритания.

Според информацията, която идва от официален Вашингтон и някои западни спецслужби и медии, Москва възнамерява да нахлуе в Украйна на 16 февруари, като използва фиктивен повод, за да попречи на евроатлантическия избор на Киев. В момента в Беларус се провеждат съвместни руско-белоруски учения ″Съюзна решимост-2022″ за ″отпор на външна агресия, противодействие на тероризма и защита на интересите на Съюзна държава″. Отделно в Ростовска област, която граничи с Украйна, руснаците организират стрелби от танкове, БМП и артилерия.(УВести)