Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВИТАЛИЙ МОСКАЛЕНКО ПРЕД БНТ: АКО РУСИЯ ПРЕДПРИЕМЕ ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ, ЩЕ ИМА СЕРИОЗНИ ЖЕРТВИ И ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ

София, 14 февруари 202- Основната дипломатическа задача на Украйна е да се обсъди оттеглянето на руските войски от границите с Украйна. Това заяви специално за предаването “Светът и ние” посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко.

Той допълни, че Русия не е отговорила на искането на Украйна за среща в рамките на следващите 48 часа.

“Ако Русия предприеме военни действия, ще има сериозни жертви и от двете страни – и от Русия и от нашата страна, която ще се защитава”, каза посланикът.

Подготвяме се много сериозно, тъй като са възможни всички варианти до най-лошия – широко нахлуване на руските войски от всички граници – от страна на Беларус, от страна на окупирания Донбас, да не говорим за Крим – окупиран от Москва, от акваторията на Черно и Азовско море. Ние се подготвяме. И в това отношение за нас е много важно да получаваме подкрепа от международната общност, от ЕС, от САЩ и други демократични страни по две линии: едната е финансово-икономическа помощ, и втората е: военно-техническа помощ за оръжия от отбранителния характер. Знаете, че доста такива помощи са получени от САЩ, Канада, Полша, Чехия и Литва, Латвия и Естония. ЕС реши да предостави помощ 1,2 млрд. евро. Това е много сериозна помощ, каза посланик Москаленко. Той добави, че се надява подобна подкрепа да дойде и от България, която досега оказва само дипломатическа и морална такава.

Според ″УВести″, времето от 10 мин. се оказа много малко за толкова сериозен разговор. Това констатира дори самата водеща.(УВести)

Вижте целия разговор ТУК.