Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПУТИН СЕ ОПЛАКА НА БАЙДЪН, ЧЕ ЗАПАД НЕ ″ПРИТИСКА″ УКРАЙНА ЗА МИНСКИ СПОРАЗУМЕНИЯ

Киев, 13 февруари 2022.- В снощния телефонен разговор с американския президент Джо Байдън Владимир Путин се оплака, че Запад не ″притиска″ Украйна да изпълнява Минските споразумения от 2015 г. Това заяви Юрий Ушаков – помощник на руския президент, пише ″Українська правда″.

Съобщава се, че Владимир Путин е бил недоволен и от милитаризацията на Украйна, от големи доставки за украинци на най-ново западно оръжие, което, според него, ″ще подтикне Киев към провокации в Донбас и Крим″, т.е., че украинската армия ще нападне тези окупирани от Русия територии.

Джо Байдън още веднъж е казал на Путин, че при инвазия в Украйна Запад ще въведе ″адски наказателни мерки″, които съществено ще повлияят върху руската икономика и други сфери.

Според Юрий Ушаков, американските официални лица безпрецедентно нагнетяват истерия, че Русия непременно ще нападне Украйна.(УВести)

Нашият коментар:

Очевидно, градусът на разговора е бил много висок. Според Вашингтон, Москва планира да нападне Украйна на 16 февруари т.г. Като разкрива тази информация, Запад се стреми да каже на Путин, че ние знаем, какво готвиш, и по-добре да не го правиш.

Същевременно Кремъл не може да отстъпи, ако не запази за електората ореола на Путин на ″супермен″. Затова Москва, като не успя да принуди НАТО и Запад да направят компромис, в частност, по украинския въпрос и нови зони на влияние, реши да наблегне поне върху ″Минск″.

Тези споразумения, подписани при форсмажорни военни обстоятелства, предвиждат в сега окупираните територии на Донбас – в Донецк и Луганск, да се проведат местни избори и този регион да получи статут на автономия в рамките на Украйна. За това много настояват руснаците. Киев пък казва, избори – ок, но най-напред вашите войски да напуснат Донбас и ние да получим контрол върху границата си и чак после ще проведем местни избори и без никаква автономия, която да има право вето върху вътрешно- и външнополитически живот на страната. И това разминаване в подхода към ″Минск″ като че ли е непреодолимо. Затова Путин иска от Байдън да ″притисне″ Зеленский да изпълнява тези споразумения и то в руската им интерпретация.