Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ГОВОРИТЕЛ НА КРЕМЪЛ: У НАС НЕ АВТОРИТАРЕН РЕЖИМ, А ″СВОЯ ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА″

Киев, 12 февруари 2022.- Кремъл не е съгласен с Жозеп Борел – върховен представител на ЕС по външна политика, че Русия е авторитарна държава.

″Абсолютно не сме съгласни с твърдението, че при нас е авторитарен режим, –  заяви Дмитрий Песков, който говори от името на президента Владимир Путин. – А и не мислим, че Европейският съюз има право да оценява Руската Федерация″.

Според Борел, към авторитарни държави спада и Китай. Но Песков смята, че ″велики суверенни страни имат своя политическа система и своя система на държавно устройство″.(УВести)

Нашата справка:

Путин управлява Русия вече 22 години.

Владимир Путин де-факто идва на власт в началото на 2000 г. като премиер на Русия, когато е на 48 г.,  при болния президент Борис Елцин. След това, на 07 май същата година, печели президентски избори. И почти веднага започва да изгражда авторитарна система на управление на страната. Изборите в Русия са превърнати в проформа. Опозицията е неутрализирана. По ниво на демокрацията, според Economist Intelligence Unit, Русия заема 124 място измежду 167 държави (редом с Етиопия и Нигерия). След редица промени в конституцията на страната Путин де-юре ще остане държавен глава до сетния си дъх. Ако не бъде отстранен по друг начин от обкръжението си, което капиталите и имотите си държи на Запад и не съвсем одобрява конфронтацията на Русия със същия Запад.

В историята на СССР най-много управлява Йосиф Сталин – от 1925 г. до смъртта си през 1953 г., 28 години. Леонид Брежнев е на власт от 1964 г. до смъртта си през 1982 г., 18 г., Никита Хрушчов ръководи страната от 1956 г. до 1964 г., 8 години. В историята на съвременна Русия Борис Елцин управлява от 1991 г. до 1999 г., 8 г.