Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДМИТРО КУЛЕБА: КИЕВ СЕ ПРЕВЪРНА В ЕПИЦЕНТЪР НА СВЕТОВНАТА ДИПЛОМАЦИЯ

Киев, 11 февруари 2022.- Изчерпателният пакет от мерки, който Украйна предложи миналия ноември в отговор на струпването на руската армия по границата ни, се превърна в ефективен инструмент за възпиране на Руската Федерация от по-нататъшна агресия, смята външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Дмитро Кулеба

Тези мерки включват:

Активна дипломация: през последните две седмици Киев се превърна в епицентър на световната дипломация с повече от двадесет високопоставени чуждестранни делегации, посетили Украйна, за да изразят своята солидарност на фона на агресивните действия на Русия. Президентът на Украйна, министърът на външните работи и други държавни служители са провели над 20 телефонни разговора със своите чуждестранни колеги. Всички наши партньори дадоха много ясно да се разбере: Русия ще плати безпрецедентно висока цена, ако реши да започне нова военна операция на украинската територия;

Икономически санкции: Европейският съюз реши да създаде силен икономически отговор в случай, че Русия се опита да нахлуе отново в Украйна. Новите санкции ще нанесат сериозни щети на руската икономика, особено във финансовия сектор. Киев вярва, че крайно време е да се разширят съществуващите санкции против Москва, да се посочва, че именно тя е отговорна за продължаващите дестабилизиращи действия у нас – като кибератаки и раздаване на руски паспорти на хората, живеещи във временно окупираните части на Донбас;

Военна подкрепа: силната Украйна и нейните въоръжени сили са възпиращ фактор. Ако Русия осъзнае, че ще бъде изправена пред силен отговор от украинската армия, тя ще помисли преди да продължи с нова военна офанзива. В този контекст работихме в тясно сътрудничество с международни партньори за повишаване на нашите отбранителни способности. Украйна високо оценява подкрепата, предоставена от САЩ, Великобритания и правителства на други страни.

Стратегията на Украйна за намаляване на рисковете от по-нататъшна военна ескалация и разрешаване на кризата със сигурността е да продължи активна дипломация на всички нива, включително интензивни посещения в Украйна на чужди лидери и висши служители и превръщането на Киев в център на международната политика.

Само тази седмица Украйна беше посетена от:

– президент на Франция Емануел Макрон;

– министър-председател на Литва Ингрида Шимоните;

– председател на естонския парламент Юри Ратас;

– министър на външните работи на Испания Хосе Мануел Албарес Буено;

– председател на ОССЕ, министър на външните работи на Полша Збигнев Рау;

– министри на външните работи на Австрия Александър Шаленберг, Словакия Иван Корчок и Чехия Ян Липавски;

– федерален министър на външните работи на Германия Аналена Бербок.

А днес по време на срещата на Нормандския формат на ниво съветници Украйна не прекрачи нито една червена линия.(УВести)