Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В КРЕМЪЛ ИСКАТ ПАК ДА СМЕ НЕУТРАЛНИ, А ЗАПАД ДА СИ ПРИБЕРЕ ИНСТРУКТОРИТЕ СИ И ОРЪЖИЕ

Киев, 11 февруари 2022.- Деескалацията около Украйна е възможна, заяви Мария Захарова – говорителка на руското външно министерство. Тя изброи условия, при които това ще стане, съобщават украинските медии.

Мария Захарова

Според Захарова, Украйна трябва отново да стане неутрална държава, а Запад и НАТО да не провеждат с нея съвместни учения, да изтеглят свои инструктори от украинската територия и да си приберат обратно доставеното напоследък на Киев оръжие и оборудване.

По време на брифинга Мария Захарова заяви, че ″в момента в Украйна се провеждат учения с използване на противотанкови ракетни комплекси, доставени от САЩ и Великобритания, а така също дронове ″Байрактар″, закупени от Турция″.

В по-широк контекст на регионалната сигурност НАТО следва да се откаже да приема нови членове, каза Захарова.

Тя, между другото, цитира и Декларацията за суверенитет на Украйна от 16 юли 1990 г. (тогава Украйна още е била съветска република), в която е бил заложен ″неутралитет и извънблоков статут на Украйна″.(УВести)

Нашият коментар:

Вече сме били неутрални, по-точно, извънблокови – по време на управлението на Леонид Кучма, Виктор Ющенко и Виктор Янукович, до Майдана през 2014 г., но това не попречи Москва да ни нападне, да окупира Крим и част от Донбас.

До 2015 г., когато Върховната Рада отмени закона за извънблоковия статут на Украйна, неутралитетът ни се основава върху три правни документа, а именно:

– меморандум от 1994 г. от Будапеща, когато Украйна – трета в света ядрена сила, се отказва от това оръжие и със съгласие на САЩ и Великобритания го предава на Москва;

– договорът между Украйна и Русия от 1997 г., т.н. ″большой договор за дружба″, подписан по времето на Борис Елцин и според който Русия гарантира териториалната ни цялостност и всякаква сигурност, включително икономическа, и

–  закон за извънблоковия статут на Украйна от 2010 г.

Сега, след осем години война с Русия, украинците не искат да бъдат неутрални, а искат да са в НАТО.

През ноември м.г. при евентуален референдум 58% от украинците биха гласували за членството на Украйна в НАТО, показват данните от социологическото проучване на ″Рейтинг″. Това е най-високият показател, откакто тази агенция извършва проучвания. През 2014 г. влизането на родината ни в алианса искаха само 34% от допитаните.

Така че Путин с агресията си против нас ни направи баш пронатовски настроени. По-далеч от Русия и час по-скоро в НАТО!