Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БДЕНИЕ ПРЕД РУСКОТО ПОСОЛСТВО ЗА ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ И ЕВРОПЕЙСКА УКРАЙНА

София, 09 февруари 2022.- Днес в столицата в 18:00 пред посолството на Русия се проведе бдение със свещи, организирано от инициативата ″Бъдеще с памет″. За участие бяха поканени всички свободомислещи хора, за да заявят категорично, че мястото на България е в Европа, а не в Евразия; да подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Украйна и да кажат ″НЕ″ на агресивното политика на путиновия режим.

Проявата събра около тридесети души. Сред тях бяха Николай Ненчев – лидер на БЗНС и бивш министър на отбраната, Олена Коцева – лидер на Сдружението на украинските организации в България ″Мати Украйна″, Васил Данов – капитан I ранг о.з., член на УС на Атлантическия съвет.

Пред ″УВести″ и ″БГнес″ Васил Данов заяви, че Украйна, когато постигне определени критерии, непременно ще стане член на НАТО, но сега алиансът не може да воюва на нейна страна, само да й помага и да я подкрепя по всякакъв начин.

Олена Коцева смята, че широкомащабно настъпление на Русия е малко вероятно, но не е невъзможно. ″По-скоро Русия ще се стреми да ни провокира, да организира кибератаки върху нашата инфраструктура и институции, да задейства своето енергийно оръжие – газови доставки, да натиска нашите западни партньори за ″принуждаването ни към мир″ – все изпробвани похвати на една хибридна война″, – сподели пани Олена. Според неин анализ, не следва да се очаква бежанска вълна от Украйна, по-специално, от Одеска и Запорожка области, където има компактно българско население.

Олена Коцева – председател на СУОБ ″Мати Украйна″

Лидерът на украинците в България коментира и днешното изказване на Мария Захарова – говорителка на руското външно министерство.

Кремъл ″обещава″ да деескалира ситуацията около нашата граница, но само ако Украйна отново ще стане неутрална държава и ако Западът ще си прибере доставеното за Киев оръжие. ″Вече сме били неутрални, по-точно, извънблокови – по време на управлението на Леонид Кучма, Виктор Ющенко и Виктор Янукович, до 2014 г., до Майдана, и какво – това не попречи Москва да ни нападне, да окупира Крим и част от Донбас″, – заяви пани Олена.

Леонид Кучма се отказва от ядреното ни оръжие в замяна на всякакви гаранции от страна на Русия и Запада

Тя напомни, че неутралитетът на Украйна (до 2015 г.) се е основавал върху три правни документа, а именно:

– меморандум от 1994 г. от Будапеща, когато Украйна – трета в света ядрена сила, се отказва от това оръжие и със съгласие на САЩ и Великобритания го предава на Москва;

– договорът между Украйна и Русия от 1997 г., т.н. ″большой договор за дружба″, подписан по времето на Борис Елцин и според който Русия гарантира териториалната ни цялостност и всякаква сигурност, включително икономическа, и

–  закон за извънблоковия статус на Украйна, приет от Върховната Рада през 2010 г.

″Сега Москва иска от Запада правни гаранции за нейната сигурност, – каза Олена Коцева. – С какво право, като тя потъпка всичко, за което сме се договорили с нея!″ Според пани Олена, на Кремъл не може да се вярва и напомни думите на Бисмарк за договори с Русия и хартия, върху която те са написани.

Участниците в протеста държаха плакати ″Европейска България за Европейска Украйна″, ″Стоп Путин″, ″Стоп война″ и др. Проявата, по-точно, руското посолство, беше охранявано от десетина униформени полицаи.(УВести)

Нашата справка:

Инициативата ″Бъдеще с памет″ е обединение на граждани, организации и партии с десни и демократични виждания, мотивирани да съхранят и да популяризират паметта за жертвите на комунизма в България. Инициативата е отворен формат, който ще организира целогодишен календар с възпоменателни и образователни събития и ще си сътрудничи с всички институции и организации, които споделят родолюбивите й цели.

БІЛЯ ПОСОЛЬСТВА РОСІЇ У СОФІЇ ПРОТЕСТУВАЛИ БОЛГАРИ Й УКРАЇНЦІ