Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРОФ.ТАТЯНА ДРОНЗИНА ПРЕД ″ФАКТОР.БГ″: РУСИЯ НЕ МОЖЕ ДА ВОЮВА С БОГАТИЯ ЗАПАД, НО КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА ЩЕ ТЛЕЕ

София, 07 февруари 2022.- Пред електронното издание ″Фактор.БГ″ доктор по политически науки, член на Обществото за изследване на тероризма, преподавател в СУ ″Св.Климент Охридски″ проф.Татяна Дронзина каза:

Проф. Татяна Дронзина

– Джо Байдън в продължение на повече от 30 години оправя световните бакии и е пътувал с мисии в кризисни и рискови райони и ситуации при няколко президента. Не вярвам да отстъпи от позициите си и това беше ясно казано в американския отговор, въпреки че до този момент нямаме точния му текст – във всеки случай аз поне го нямам. Пък и исканията на Русия са повече от нагли – президентът Путин иска не просто възстановяването на статуквото, а разделяне на Европа на нови сфери на влияние, в което едно парче от континента, принадлежащо му, според него, по право, да си остане под влиянието на Москва. Не знам дали това повече плаши или възхищава българите. Но мисля, че както за българския политически елит, така и за всички нас трябва да бъде ясно, че положението хем да сме с НАТО, хем с Русия, не означава неутралитет и дълбоко се лъжат всички, които смятат така. Неутрална е Швейцария с нейните банки и трезори, и този статус е закрепен в закони и международни договори. И защото негласно великите сили са решили, че е по-добре да има страна, където да пазят парите си и да осигуряват безопасен терен за среща на шпионите си. Освен това, тя официално се намира в състояние на агресивен неутралитет, като при това не само че не е разоръжена, а е шокиращо превъоръжена и това е добре известно на съседите и. През втората световна война, тази неутрална държава не се поколебава да свали всеки бомбардировач, който навлиза във въздушното и пространство както от страна на хитлеристка Германия, така и от антихитлеристката коалиция, чиито пилоти понякога бъркат швейцарските градове с германски. Затова дайте да оставим тая работа с неутралитета, щото такъв, какъвто го разбират нашите управници, той няма нищо общо с действителността.

На въпрос, как ще се развие кризата около Украйна и как то ще повлияе върху геополитическото равновесие/статукво в момента, проф.Дронзина отговори:

– Не смятам, че ще има пълномащабна война – Русия не може да воюва дълго срещу богатите западни държави. Но е напълно възможно да нанесе бърз удар по Украйна, защото един конфликт в продължение на години, но с ниска интензивност, ще даде в ръцете й златната акция на украинската стабилност. Сигналите на германското разузнаване са, че ако се планира нахлуване, то ще е за втората половина на февруари, може би заради олимпиадата. Срещнала единния отговор на Запада, Русия вече отстъпи като измести военно морските си учения по-далеч от акваторията на Ирландия. Твърдата позиция на НАТО и неговите държави членки е очевидно пък златната акция на алианса в отношението му с Русия, под управлението на Путин. Разбира се, ако дипломатическите усилия не доведат до успех. Смятам, че трябва да се подготвим за дълъг период на нестабилност, за милитаризация на Черно море, колкото и да не ни се иска, и за увеличаване на разходите за отбрана. Руско-украинският конфликт ще продължи да бъде тлеещо огнище, което десетилетия наред няма да остави Европа спокойна.(УВести)

Цялото интервю е публикувано в електронното издание ″Фактор.БГ