Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

АТАНАС АТАНАСОВ: РУСИЯ ИЗПОЛЗВА ЕДНОСТРАННАТА НИ ЕНЕРГИЙНА ЗАВИСИМОСТ, ЗА ДА НИ ИЗНУДВА

София, 07 февруари 2022.- Днес в сутрешния блок на ″Нова ТВ″ Атанас Атанасов – депутат и един от лидерите на ″Демократична България″, заяви:

Атанас Атанасов

Русия, преследвайки своите стратегически интереси, винаги е търсила начин да провежда външната си политика чрез инструментите на енергетиката. Руският посланик каза, че газовите доставки ще зависят и от отношението ни към украинската криза – ето – това е изнудване. Правителството трябва да заяви категорична позиция по кризата в Украйна, защото аз усещам едно шикалкавене. От информацията, която премиерът даде пред парламента става ясно, че имаме план за действие при криза. Но има и едно заиграване с русофилските среди в България и това е шикалкавенето.

Зависимостта на страната ни не беше преодоляна по време на Борисовата държава, а имаше толкова възможности през годините. За 1 г. България беше прекопана от изток на запад, за да прекарат ″Турския″ или ″Руския″, както там го наричат, поток, за да може Русия да снабдява своите приятели в Сърбия и Унгария. Българската държава плати 3 млрд. лв. от бюджета си за това. Парчето от този поток на сръбска територия е платено от “Газпром“.(УВести)

Нашият коментар:

В една статия в ″Українська правда″ четем: ″Като резервира мощностите на газопровода в България (очевидно става дума за ″Балкански поток″, защото ″тръбата″ от Украйна вече не подава газ за България – б.УВести), ″Газпром″ блокира използването му от трети страни. В момента се развива огромен скандал. Азербайджан не може да изпълнява договора си за доставка на 1 млрд. куб. м за България, защото ″Газпром″ държи мощностите на газопровода″.

И така: правителството на Бойко Борисов с български пари ударно строи ″Балкански поток″ от Турция за Сърбия и Унгария и сега София не може да се вреди, за да получава газ от Азербайджан. И трябва да се форсира саботираната от години от Борисов връзка с Гърция. Като че ли с казуса трябва да се заема прокуратурата.