Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УНГАРИЯ БЛОКИРА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НИ КЪМ КИБЕР-НАТО. ЗАЩОТО УВАЖАВА РУСИЯ

Киев, 06 февруари 2022.-  Една съседна страна блокира присъединяването ни към Кибер-НАТО – Обединен център за напреднали технологии за киберотбраната на НАТО (CCDCOE), заяви Олексий Данилов – секретар на Съвета за националната сигурност и отбраната на Украйна.

Според него, след като подадохме документи още през миналата и преминахме всички верификации, трябваше само да се гласува с консенсус от всички държави – членки на Алианса. Но…″Не е изключено, че ръководството на тази страна ще преразгледа позицията си″, – надява се пан Олексий.

Виктор Орбан – премиер на Унгария.

За нашите медии не беше проблем да установят, че става дума за Унгария. С нея, по-точно, с правителството на Виктор Орбан, официален Киев има много сложни отношения, особено, когато става дума за сътрудничеството ни с НАТО, по-специално, когато се налага там да се взимат някакви решение за нас с консенсус. Унгарците блокират всичко.

Будапеща настоява Киев да преразгледа закона си за образованието и да разреши за унгарското малцинство в Закарпатието (152 хил. души) всички предмети от I до ХI клас да се преподават на унгарски език, което е чудесна основа за бъдещ сепаратизъм. Киев отхвърля това искане. Според закона, за всички малцинства в Украйна, включително и българско, от I до IV клас всички предмети се преподават на украински език. От V клас се въвежда няколко часа седмично преподава на майчин език и литература. Аргументът на Киев е, че украинското училище подготвя деца за успешно интегриране в нашето общество, а не в чуждо. А преподаването на майчин език подпомага малцинствата да запазят своята самобитност и култура.

Украйна няма проблем нито с българското, нито с румънското, нито с полското малцинство, както и прекрасно се разбира със София, Букурещ и Варшава. Само Будапеща се опъва. И, вероятно, в това няма нищо странно, докато на власт е Виктор Орбан – троянски кон на Русия в ЕС и НАТО. Между другото, наскоро, по време на официалното си посещение в Москва Орбан обясни тайната на прекрасните си отношения с Путин: ″Що е то ″унгарски модел″ в политиката? Ние сме член на НАТО и ЕС, но същевременно имаме отлични отношения с Русия. Да, това е възможно. Какво се иска за това? Взаимното уважение. Унгария винаги е получавала от президента Путин уважение, и, съответно, ние също уважаваме Руската Федерация и президента Путин″.

Добре, че Унгария поне ни разрешава да купуване природен газ от Европа през интерконектъра на унгарско-украинската граница.(УВести)

Още по темата: РУСКИ ХАКЕРИ НАПАДНАХА УКРАЙНА И БЛОКИРАХА САЙТОВЕ НА НЯКОЛКО ВЕДОМСТВА