Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПОЛИТОЛОГ ИВАН КРЪСТЕВ: ГОРЕЩАТА ВОЙНА НЕ Е ИЗГОДНА ЗА ПУТИН, ЗА РАЗЛИКА ОТ ХИБРИДНАТА

София, 06 февруари 2022.- ″Войната не влиза в играта на Кремъл″, твърди политологът Иван Кръстев в статията си във в.″Ню Йорк Таймс″. По-скоро Путин  залага на по-широк спектър от тактики, целта на които е дестабилизиране на Запада. За Европа заплахата от една война може да се окаже по-разрушителна от самата война.

Иван Кръстев – политолог

Според политолога, Русия няма да отстъпи. По този въпрос и Запад, и Европа мислят еднакво. Но докато във Вашингтон смятат, че Путин търси гореща война в Украйна, за да реализира своите големи амбиции, европейците и украинците казват, че той ще прибегне към хибридната стратегия, а именно: военно присъствие покрай по границата, употреба на енергоносителите като оръжие и кибератаки.

Иван Кръстев твърди, че едно руско нахлуване в Украйна би могло по перверзен начин да спаси настоящия европейски ред.. И НАТО няма друг избор, освен да отговори категорично, като въведе санкции и действа решително и единно. Изостряйки конфликта, Путин ще сплоти опонентите си. Но като поддържа напрежението, напротив, може да постигне обратен ефект: политиката на максимален натиск, ала без да се стига до инвазия в Украйна, е способна в крайна сметка да раздели и парализира НАТО.

Днес геополитическата тежест се определя не от икономическата мощ, а от страданието, което една страна може да понесе. За разлика от времето на студената война, сега врагът не е скрит зад желязна завеса, а е някой, с когото Европа търгува, от когото получава природния газ и за когото изнася високотехнологични стоки. Меката сила е отстъпила пред устойчивостта, смята Иван Кръстев.

И за Европа това е проблем. Успехът на Путин зависи от способността на западните общества да устоят на натиска на високите енергийни цени, на дезинформацията и на политическата нестабилност за дълъг период. А Европа, очевидно, е неподготвена за тези предизвикателства. Коригирането на тези липси чрез инвестиране в отбранителна способност, в енергийна диверсификация и социална спойка трябва да бъде целта на Стария континент. Предстои ни изпитание чрез тест за устойчивост, заключва политологът.(УВести)