Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

И ОФИЦИАЛЕН БЕРЛИН, И НАД 70% ОТ НЕМЦИТЕ НЕ ИСКАТ ДА ПРОДАВАТ ОРЪЖИЕ НА УКРАЙНА

Киев, 06 февруари 2022.- Германия няма да продава оръжие на Украйна. Тази политика е провеждало както предишното правителство на Ангела Меркел, така и сегашното на Олаф Шолц. Официално позицията си там обясняват просто: ние не доставяме оръжие в конфликтни райони, но помагаме по друг начин – икономически, финансов, политически, логистически. Същевременно, в медии все по-често се срещат твърдения, че, първо, като че ли се създава ос Берлин-Москва-Пекин и това не се връзва с доставки на оръжие за Киев. И второ – Германия почти 50% е зависима от газовите доставки от Русия, т.е., ценностите отиват на заден план – предимство има икономически интерес. И трето – говори се, че Германия изпитва чувството за вина пред Русия за Втората световна война.

Едно социологическо допитване показва, че и обикновеният немец е против Германия да доставя оръжие на Украйна. Според последните данни, това становище се подкрепя от 71% от немците. ″За″ доставките са само 20% от допитаните. Същевременно, когато става дума за санкции против Русия, мненията тук се разделиха поравно: 43% за и 44% против тях. Но пък 57% смятат, че газопроводът ″Северен поток-2″ трябва да бъде въведен в експлоатация, като зад тази позиция застават повечето от немците от бившата ГДР.

И още едно число: 51% от немците смятат, че Русия е права, като иска от НАТО правни гаранция за сигурността си.

И на този ″проруски″ немски фон, данните от проучването в Полша. Там 47% от поляците не харесват позиция на Германия по линия Украйна-Русия. Подкрепят я едва 11%.(УВести)

Нашата справка:

Във Втората световна война загиват 7 млн. украинци, в т.ч. 5 млн. мирни жители, което е 44% от общите съветски загуби, 700 наши града и 28 хил. села са разрушени, изпепелени са 320 хил. стопанства, 33 хил. училища и 18 хил. болници.