Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПОСЛАНИКЪТ НА УКРАЙНА ПРЕД ТV-1: ПУТИН ТЪРСИ РЕВАНШ ЗА ЗАГУБАТА НА СССР В ″СТУДЕНАТА ВОЙНА″

София, 05 февруари 2022.- ″Руският президент Путин търси реванш за загубата на СССР в ″студената война″, заяви вчера във ″Въпросите” по ТV-1 украинският посланик в България Виталий Москаленко.

Посланикът направи паралел между Германия след Първата световна война и поведението на Русия днес. Тогава, за да върне ″величието″ на Германия, Хитлер, с позволението на Европа, анексира Судети – район в Чехословакия. След това анексира Австрия. Така се стига до Втората световна война. Сега Русия повтаря същото – анексира Крим, окупира част от Донецка и Луганска области, прицелва се в Украйна, за да възроди мини-СССР. Само че сега Западът няма да го позволи. ″Ние имаме мощна, както международна политическа, така и военна подкрепа на САЩ, Канада, Великобритания, Полша, Чехия, Литва, Латвия, Естония и други страни, – заяви пан Виталий пред Миролюба Бенатова. – А и нашата армия не е същата, както през март 2014 г., сега тя много e по-силна, обучена, въоръжена и мотивирана″.

На въпрос за подготвяне на провокация от страна на Русия с фалшива атака уж на нашата армия в Донбас, за която предупреждава Държавният департамент на САЩ и която трябва да стане повод за руско нахлуване, посланикът отново направи исторически паралел. Хитлер организира провокация с радиостанцията в Глайвиц и напада Полша, а Сталин – разстрелва своите, за да нахлуе във Финландия. Същият сценарий може да се очаква и от Путин. Взривяването на жилищни сгради в Русия преди Втората чеченска война е пример в същия стил.

Според посланик Москаленко, с авантюрата си в Украйна, руският президент цели да реши редица вътрешнополитически проблеми, като, например, сриването на рейтинга му, падането на стандарта на живот, както и неутрализирането на всякаква опозиция.

На въпрос на водещата, няма ли различна интерпретация от страна на Запада на заплахата за Украйна, в частност, в позицията на Франция и в позицията на САЩ или Великобритания, посланикът отговори, че известни различия може да има, но Западът е единен – той подкрепя нашия суверенитет и териториална цялост, помага ни финансово – ЕС ни дава 1,2 млрд. евро, помага ни с оръжие и разузнавателна информация.

На чия страна е Китай? Мнението на посланика е, че не е в интерес на Пекин, най-вече по икономически съображения, в Европа да има война.

Беше засегната и темата за газовите доставки. Пан Виталий беше категоричен, че Москва използва  природният газ като инструмент за шантаж и постигане на политически цели. Кремъл най-напред създава зависимост, т.е., проблем, а после предлага услугите си за разрешаването му, но при определени условия и отстъпки от страна на ″жертвата″. Примерът с някои западни страни като Германия е показателен.

На въпрос за позиция на България по украинския казус, посланикът се изказа дипломатично: ″Българското правителство подкрепя нашия суверенитет и териториална цялост и ние сме благодарни на България за това″. (УВести)

Интервюто с посланика може да видите ТУК