Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПОСЛАНИК НА УКРАЙНА ПРЕД DIR.BG: ИЗКАЗВАНЕТО НА РУСКАТА ПОСЛАНИЧКА Е ЦИНИЧНО И БЕЗСРАМНО

София, 04 февруари 2022.- Посланикът на Украйна Виталий Москаленко даде пространно интервю за dir.bg. На въпрос на Калина Петрова, планира ли Киев да освобождава окупираните части на Донбас с военни средства, пан Виталий отговори:

– Зад въпроса ви долавям внушението на руската посланичка в България, която заяви, че Украйна иска да нападне Луганска и Донецка област и това може да стане отключващ момент за по-нататъшната ескалация на конфликта.

Абсолютно цинично и безсрамно заявление от страна на руската посланичка. Подобна теза разпространи и представителят на Русия в Съвета за безопасност на ООН г-н Небензя – че уж има заплаха от нападение ″на народа на Донбас″. Какъв, всъщност, е народ на Донбас? Там са украинци, украински народ.

Но сега на въпроса ви: нееднократно и на всички нива украинското ръководство е заявявало, че войната в Донбас няма военно решение. И Украйна няма да нападне или активизира своите действия. Нашите войски по разграничителна линия на фронта само се отбраняват от така наречените сепаратисти. А, всъщност, там се намират руски войски, руско командване, оръжие, те постоянно с агресивните си действия против Украйна задълбочават конфликта.

За никого не е тайна, че става дума за хибридно директно нахлуване на Руската Федерация в Украйна.

По това време – през 2014 г., бях генерален консул в Ростов-на-Дон и  наблюдавах, как всяка събота и неделя десетки автобуси с лумпени, провокатори и агенти поемаха към Донецк, Луганск, Харкив и други наши градове близо до руската граница в Кубан, за да организират антиукраински демонстрации, да разграбват складове с оръжие, да извършват насилие. А на 24 август с.г. в Украйна навлязоха кадрови руски войски, колони танкове, оръдия, унищожавайки на пътя си всички наши погранични пунктове. От руската територия започнаха да обстрелват нашата територия с батареи на залпов огън “Ураган” и “Град”.(УВести)

Цялото интервю може да прочетете ТУК