Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КИТАЙ ПОДКРЕПЯ РУСИЯ НАТО ДА НЕ СЕ РАЗШИРЯВА

Киев, 04 февруари 2022.- Сред срещата на Си Цзинпин и Владимир Путин в Пекин световните медии разпространиха декларация, в която, в частност, четем:

″Страните са против по-нататъшно разширяване на НАТО, призовават Северноатлантическия алианс да се откаже от идеологизирани подходи от времето на ″студената война″, да уважава суверенитет, безопасност и интереси на други държави, разнообразие на техните цивилизационни и културно-исторически устройства, обективно и справедливо да се отнася към мирното развитие на други страни″.

Подчертава се също, че Китай подкрепя издигнатите от Русия предложения за сформиране на дългосрочни правно задължителни гаранции за сигурност в Европа.

Опитите на отделните държави да натрапват на други страни свои ″демократични стандарти″, да си присвояват монополно право да оценяват, доколко те отговарят на критерии за демокрация, е пример за неуважение към демокрацията и отстъпление от духа й и истински ценности, отбелязва се в декларацията на лидерите на Китай и Русия.(УВести)

Нашият коментар:

Това е лоша новина за Украйна. Пекин дава картбланш на Москва да прави каквото си иска. Най-вече, да нахлуе в Украйна, за да ни предложи свои ″демократични стандарти″. Вероятно, зад кулисите остана офертата на другаря Си към другаря Пу, че при въвеждане на западни санкции Пекин ще даде на Москва не само политическа подкрепа, но и пари, и система за международно разплащане (вместо SWIFT). Но дали Вашингтон пък ще отстъпи от своите ″ценности″ след като Пекин откровено размахва с пръст, предстои да видим. Вероятно, Украйна все пак ще се превърне в арена на геополитическия сблъсък между САЩ, НАТО и ЕС, от една страна, и Русия и Китай, от друга. Нищо чудно Вашингтон да отстъпи, загърбвайки Украйна, за да запази силите и козовете си за борба за Тайван.

Още по темата: ПУТИН ПРЕДЛАГА НА САЩ ПРОЕКТ ЗА НОВА ″ЯЛТА″ СЪС СФЕРИ НА ВЛИЯНИЕ