Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВЕРКА СЕРДЮЧКА ИЗПЯ ПЕСЕН ЗА СТЕПАН БАНДЕРА, РУСНАЦИТЕ СА ШОКИРАНИ

Киев, 03 февруари 2022.- Наскоро на един от концертите си Верка Сердючка – артистическо име на популярния украински певец и актьор Андрий Данилко (за изявите си той се облича като жена), изпя нашумялата и актуална напоследък у нас песен за Степан Бандера – лидер на национално-освободителното ни движение през 30-50-те години на ХХ в.

От тази проява руснаците, особено кремълските пропагандисти от типа на Соловьов и Скабеева, са шокирани. Призовават певецът да бъде обявен за персона нон грата в Русия, а тези от руските творци, които го подкрепят, да бъдат вписани в ″черен списък″.

Отговорът на Верка Сердючка не закъсня. Във видеото си тя (той) призова в Москва да започнат да пият хапове от шизофрения.

В песента ″Батько наш Бандера, Украйна – мати″ (″Баща ни е Бандера, Украйна е майка″) се възпява героизъм на нашите патриоти – бандеровци, воювали както с Хитлер, така и със Сталин за свободна и суверенна Украйна.

В интервю по една украинска ТВ Андрий Данилко заяви, че с тази песен той афишира своята гражданска позиция в условията, когато Русия като агресор трупа войските си покрай нашата граница и крои планове да ни нападне. ″За мен е много важен един ред в тази песен – ″Батько наш Бандера, Украйна – мати, я за Україну буду воювати″ (″Баща ни е Бандера, Украйна е майка, аз за Украйна ще воювам″)″, – каза той.

През 2007 г. Верка Сердючка представи Украйна на ″Евровизия″ и зае второ място.(УВести)

Нашият коментар:

Путин дори не осъзнава, колко много е направил за консолидиране на украинската нация. По-точно, преди 2014 г. (окупация на Крим и нахлуване в Донбас) бяхме предимно население. Сега сме народ и нация, която бързо се отърсва от ″хохляцкото″ в нас. Както каза известният украински социолог и психолог проф. Евген Головаха, ако не беше тази война, то поне още няколко поколения украинци щяха да се ориентират към Русия.