Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

АНТЪНИ БЛИНКЕН: ТОВА, КОЕТО СТАВА ОКОЛО УКРАЙНА, Е НЕЩО ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО КОНФЛИКТ МЕЖДУ ДВЕ СТРАНИ

София, 03 февруари 2022.- Преди да се срещне с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров на 21 януари т.г. в Женева, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен говори в Берлин. Предлагаме речта му с известни съкращения:

– Пристигнах в Берлин в извънредно важен за Европа, Съединените щати и, бих казал, за света момент. Русия продължава да бъде заплаха за Украйна. Това, което става около Украйна, е нещо повече, отколкото конфликт между две страни. Това е нещо повече от Русия и НАТО. Това е криза с глобални последици, и тя изисква глобално внимание и действия.

САЩ и нашите европейски съюзници многократно се обръщаха към Русия с дипломатически предложения в духа на взаимност. Засега готовността ни да действаме добросъвестно е отхвърлена. Защото, преди всичко, тази кризата не е за оръжие или военни бази. Тя е за суверенитет и самоопределение на Украйна и всички държави. По същество, става дума за това, че Русия се отказва от цялостната, свободна и мирна Европа след студената война.

Русия оправдава действията си с декларации, че Украйна уж представлява заплаха за нейната сигурност. С това реалността се преобръща с краката на главата. Чия войска обкръжи кого? Коя страна със сила е посегнала върху територията на друга страна? Чия войска в пъти надхвърля кого? Коя страна е с ядрено оръжие? Украйна не е агресор. Украйна се стреми да оцелее.

Много се спекулира относно истинските намерения на президента Путин. Но защо да гадаем? Той много пъти сам е казвал. Той полога основи за нахлуване, защото отказва да вярва, че Украйна е суверенна държава.

Това той директно е казал на президент Буш през 2008 г. Цитирам: ″Украйна не е истинска държава″. През 2020 г. той казва, отново цитирам: ″Украинците и руснаците са един и същ народ″. Става дума не за вероятно нахлуване и война. Става дума за това, има ли право Украйна да съществува като суверенна държава. Става дума за това, има ли право Украйна да бъде демократична.

Като се отказваме от принципите на суверенитета и самоопределението, ние се връщаме към света, в който правилата, съвместно сформирани от нас през десетилетия, ще започнат да се разрушават, а след това те ще изчезнат. И това вдъхновява някои правителства да предприемат всичко, за да се сдобият с това, което искат.

Ето защо правителствата и гражданите навсякъде трябва да взимат присърце събитията около Украйна. За някои това може да е регионална караница някъде далеч или още един пример за руските претенции. Но всъщност става дума за принципите, които вече десетилетия правят света безопасен и стабилен.

Ако имах възможност да се обърна към руския народ, бих казал: вие заслужавате да живеете в сигурен свят и достойно, както други хора навсякъде по света. И никой – нито Украйна, нито САЩ, нито НАТО не искат да ви заплашват. Но това, което действително заплашва вашата сигурност, е тази безсмислена война с вашите съседи в Украйна и цената, свързана с тази война. Най-много това се отнася към младите хора, които ще рискуват с живота си, или дори това ще струва живота им.

Не случайно произнасям тези думи тук, в Берлин. Вероятно, нито едно място в света не познава такова разделение от студената война, както този град. Именно тук президентът Кенеди обяви всички свободни хора за гражданите на Берлин. Именно тук президентът Рейгън призова Горбачов ″да бутне стената″.

Но, изглежда, че президентът Путин иска да се върне към онази ера. Ние не го искаме. Ала в случай, че все пак го поиска, то рискува да се сблъска със същата решимост и със същото единство, които предишните поколения лидери и граждани са демонстрирали заради мира, свободата и човешкото достойнство в Европа и по целия свят. Благодаря ви, че ме изслушахте, заключи Антъни Блинкен.(УВести)