Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

АННА БАГРЯНА ПРЕД ″АРМИЯИНФОРМ″: ВОЮВАМ ЗА УКРАЙНА С ТОВА, С КОЕТО МОГА, – СЪС СЛОВОТО!

София, 03 февруари 2022.- Известната украинска поетеса и писателка, драматург и преводач Анна Багряна, която живее в София, даде интервю за изданието ″АрмияИнформ″.

В него тя разказа, как българите възприемат сегашната руско-украинска война, как диаспората ни помагаше на фронта в Донбас, как ранените украински войници се лекуваха в Хисаря.

Разказа и за ситуацията в Съюза на българските писатели, чието ръководство продължава да се придържа към проруската ориентация, сподели и за преследване на тукашния писател Светослав Нахум, написал ″Бягство от Крим″, за мъжа си Димитър Христов – поет и преводач, бил принуден да напусне СБП поради несъгласието си с политиката на съюза.

Според пани Анна, в България често информация за Украйна се подава през призмата на Кремъл. ″Затова украинците тук имат върху какво да работят″, – смята тя. И в тази връзка разказа за украински книги, които излизат в България, за да популяризират нашата история и култура.

За себе си Анна Багряна сподели, че воюва за Украйна, с каквото може, – със словото.

В момента писателката започва да работи върху нов роман, но за какво и в какъв жанр ще бъде той, все още не иска да каже.(УВести)

Цялото интервю на Анна Багряна на украински език може да прочетете ТУК.