Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА ЗА ПЪРВИ ЗАПОЧНА ДА ПОЛУЧАВА ГАЗ ОТ УНГАРИЯ

Киев, 01 февруари 2022.- Днес Украйна за първи път започна физически, а не виртуално да получава природния газ от Унгария, съобщиха от компанията ″Оператор на ГТС на Украйна″. ″Преди можахме само да подаваме газ към Унгария, но сега вече ″тръбата″ работи и в двете посоки″, – заяви Сергий Макогон – председател на компанията.

В края на миналата година Киев и Будапеща предприема технически мерки, за да има възможност  и за реверс на газа от Унгария към Украйна, защото досега той се е подавал само към Унгария.

Засега мощността на реверса е 8 млн. куб. м в денонощие, което е достатъчно за денонощно потребление от такъв град, като Киев (3 млн. жители). Още 27 млн. куб. м Украйна получава от Словакия. Така че с общо 35 млн. внос плюс собствени залежи и запасите в нашите газохранилища ще ни помогнат спокойно да презимуваме, смята Сергий Макогон. През тази година по тази тръба планираме да доставяме и втечнен газ от пристанище в Хърватия.

На 01 октомври м.г. руският монополист ″Газпром″ спря да подава газ за Европа през Украйна и Унгария, с което лиши Киев от виртуална възможност да получава ″унгарски″ газ. Но Киев намери изход от ситуацията, не без помощта на Унгария, въпреки наличие на някои политически търкания между двете страни.

Украйна годишно консумира около 30 млрд. куб. м природен газ. През страната ни минават три магистрални газопровода – към Словакия, Унгария и Балканите, с общ капацитет 120 млрд. куб. м. Но от геополитически съображения Москва реши да ни заобиколи и вложи милиарди долари за построяване на нови тръби приблизително със същия капацитет – Северен поток-1, Северен поток-2, Турски поток, Балкански поток.(УВести)