Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПЕТРО ПОРОШЕНКО

президент на Украйна от 07 юни 2014 г. до 20 май 2019 г.

Роден е на 26 септември 1965 г. в гр.Болград, Одеска област. Украинец. През 1984-1986 гг. служи в Съветската армия. През 1989 г. завършва факултет по международни отношения и международно право в Киевския държавен университет “Тарас Шевченко”. Специалност – икономист-международник. Една година работи като асистент на факултета, в същото време е и аспирант.

През 1990 г. навлиза в частен бизнес – ръководи фирма “Республика”, “Борсова къща Украйна” АД, “Украински промишлено-инвестиционен концерн” АД. През 1996 г. става председател на Надзорния съвет на шоколадовата фабрика в гр.Винниця. Контролира също така автомобилния завод в гр.Луцк, корабостроителницата “Ленинска кузня” в гр.Киев, компанията “Укрпроминвест”. Твърди се, че е съживил над 40 предприятия от корабостроенето, автомобилната и хранителната промишленост. Има прякори Порох, Шоколадов барон, Шоколадов заек, Рошен (така се казва фирмата на Порошенко, произвеждаща шоколадови бонбони). Според полското списание “Впрост”, спада към най–състоятелните украинци.

През 1998 г. е избран за депутат от Винницка област (17,4%). Влиза в парламентарната група на Социалдемократическата партия на Украйна (обединена). През 2000 г. се отцепва, учредява партията “Солидарност” (ляво-център) и създава в парламента своя група – “Солидарност”. През същата година партията “Солидарност” се влива в партията “Региони на Украйна”, където Порошенко е съпредседател. През 2001 г. е заместник-председател на тази партия. През същата година я напуска и се присъединява към “Наша Украйна” на Виктор Юшченко. Ръководи предизборния щаб на “Наша Украйна”, която през 2002 г. влиза в парламента с 23,57%. Тогава самият Порошенко се кандидатира от Винницка област и печели 49,99%. Във Върховната Рада ръководи бюджетния комитет.

През 2004 г. е активен участник в предизборната президентска кампания на Виктор Юшченко, който след три тура гласуване и “оранжевите” протести става държавен глава. През февруари 2005 г. е назначен за секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана. През септември същата година е освободен от тази длъжност (тогава е освободена и Юлия Тимошенко като премиер, която не съумя да се сработи с Порошенко) поради обвинения в корупция.

След парламентарните избори през март 2006 г. Порошенко става депутат от списъка (№33) на коалицията “Наша Украйна”, която с 13,95% печели трето място и има 81 депутати.

През 2007-2012 гг. е председател на Националната банка на Украйна.

През 2009-2010 гг. е външен министър на Украйна.

През 2012 г. е министър на икономиката и търговията на Украйна.

Бил е собственик на телевизията “5 канал”.

По време на масовите протести в Украйна – Майдан, през ноември 2013 г. – февруари 2014 г., подкрепя протестиращите и се опълчва срещу избягалия в Русия президент Виктор Янукович.

През пролетта на 2014 г. е издигнат за кандидат за президент на Украйна и печели още на първия тур с 54,7%. На 07 юни 2014 г. полага клетва като държавен глава на Украйна.

На 30 юни 2016 г. посещава България с еднодневна визита. Открива паметник на Тарас Шевченко в София на пл.″Възраждане″.

Заслужил икономист на Украйна. Лауреат на Държавна премия в областта на науката и техниката. Лауреат на Международната премия “Пилип Орлик” за значителен принос за демократизацията на Украйна и изграждане на Украинската държава. Награден е с орден “За заслуги”.

Той е кум на президента Виктор Юшченко.

Женен е. Съпругата му Марина е лекар. Имат двама синове и две дъщери близначки.