Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДМИТРО КУЛЕБА: РУСИЯ ТРЯБВА ДА ИЗТЕГЛИ СВОИТЕ СИЛИ, НАТРУПАНИ ПОКРАЙ ГРАНИЦАТА НИ

Киев, 01 февруари 2022.- Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба кратко коментира ситуацията, свързана с руската агресия против нас и подкрепата, която ние получаваме от западните ни партньори:

Дмитро Кулеба – външен министър на Украйна.

● Украйна и нейните партньори полагат усилия за създаване на цялостен пакет от мерки за възпиране на Руската Федерация от по-нататъшна агресия против Украйна. В допълнение към новите икономически санкции и засилената военна подкрепа за Въоръжените сили на Украйна тези мерки включват активна дипломация, насочена към поддържане на участие на Русия в диалог.

● Ние високо ценим дипломатическия принос на нашите партньори, включително САЩ, НАТО и ЕС, за деескалация на ситуацията и съживяването на политическото уреждане на въоръжения конфликт.

● Украйна е особено благодарна на Германия и Франция за тяхното участие при свикването на срещата на съветниците на лидерите на Нормандския формат в Париж на 26 януари 2022 г. Украинската страна беше представена от г-н Андрий Ермак – началник на кабинета на президента на Украйна. След осем часа продължителни преговори страните успяха да приемат за първи път от 2019 г. съвместно комюнике, в което се потвърждава необходимостта от пълно спазване на режим на прекратяване на огъня в Донбас. Също толкова важно е споразумение за свикване на среща на съветниците в Берлин след две седмици.

 ● Международната общност трябва да остане бдителна и твърда, когато преговаря с Москва. Русия следва да изтегли своите сили, натрупани по границата с Украйна, във временно окупирания Крим и части от Донбас. Истинското изтегляне на руските сили от крайграничните територии ще бъде важна стъпка към деескалация на ситуацията.

● Въпреки че Русия е разположила значителен брой войски по границата, ние нямаме ясни индикации, че г-н Путин е взел решение да започне нова военна операция против Украйна. Активната дипломация все още може да доведе до положителни резултати за предотвратяване на най-лошия сценарий. В този контекст е от решаващо значение да се запази фокусът върху дипломатическата ангажираност и да се въздържат от стъпки, които биха могли да засилят тревога сред украинското население и да подкопаят финансовата стабилност на Украйна.

● Невоенното измерение на руската агресия вече нанесе значителна вреда на украинската икономика. Масовата дезинформация и фалшивите новини в медиите сеят паника сред украинските граждани и бизнеса, хвърлят пазарите в депресия и девалвират националната валута. В тази връзка ние високо оценяваме финансовата помощ, предоставена на Украйна от нейните партньори за осигуряване на икономическа и финансова стабилност на страната ни, и проучваме начини за допълнителна помощ. За да предотвратят тази катастрофа, международните партньори трябва да продължат да подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Украйна и да не правят компромиси в отговор на дестабилизиращи действия на Русия.(УВести)