Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

″ХОТЯТ ЛИ РУССКИЕ ВОЙНЫ?″ – В РУСИЯ ЗАПОЧВА ПОДПИСКА ПРОТИВ ВОЙНА С УКРАЙНА И ЗАПАДА

Киев, 31 януари 2022.- Руските учени, писатели, журналисти, правозащитници, актьори и музиканти започват подписка против война с Украйна и Запада, съобщава ″Укринформ″.

″Нашата позиция е пределно ясна: Русия няма нужда от война с Украйна и Запада. Никой не ни заплашва, нито ни напада. Политиката, основана върху насаждане на идеята за такава война, е аморална, безотговорна и престъпна, и не може да се провежда от името на народите, населяващи Русия. Тази война не може да има нито легитимни, нито морални цели. Дипломацията на страната ни не може да заема друга позиция, освен категорично отхвърляне на евентуална война″, – четем в декларацията им.

Според авторите й, една такава война представлява заплаха за самото съществуване на Руската Федерация и не отговаря на нейните интереси. Те смятат, че ″престъпление е във външнополитическа реторика дори да използва военна заплаха и бандитски стил″.

Към днешна дата декларацията против война с Украйна е подписана от: актриса Лия Ахеджакова, режисьори Гарри Бардин, Владимир Мирзоев, писател Виктор Шендерович, поет Вероника Долина, музикант Андрей Макаревич (на снимката горе), историци Андрей Зубов, Борис Соколов, правозащитници Лев Пономарьов, Зоя Светова, Светлана Ганнушкина, политици Григорий Явлинский, Лев Шлосберг и др.

Протест против война в Украйна се проведе в Бургас, съобщава сайтът ″Грамофон″. Там местните руснаци категорична заявиха, че са против агресията на Русия спрямо Украйна.(УВести)

Нашата справка:

Според руския ″Левада-център″ и Украинския международен институт по социология, Украйна и Русия трябва да са независими държави, казват, съответно, 88% от украинците и 75% от руснаците. Констатира се също, че в Украйна добро отношение към Русия имат 39% от анкетираните, а лошо – 47%. В Русия, съответно, 45% ни ″обичат″, а 43% изпитват към нас негативни чувства. Същевременно, 75% от руснаците допускат, че между нас може да пламне война, но над 50% от украинците ще бранят родината си, като 30% от тях – с оръжие в ръка.