Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРЕМИЕРИТЕ НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И ПОЛША ИДВАТ В КИЕВ, ЩЕ КАЖАТ ЗА НОВ ФОРМАТ НА СЪТРУДНИЧЕСТВО С УКРАЙНА

Киев, 31 януари 2022.- Утре столицата ни ще посетят премиерите на Великобритания и Полша. Съобщава се, че Борис Джонсън и Матеуш Моравецки ще обявят за нов форма на сътрудничество с Украйна.

Борис Джонсън

За какъв формат става дума, засега не се знае. За първи път за нов съюз между трите страни заговори на 21 януари Лиз Тръс – шефка на форин-офис. ″Ние заздравяваме нашето сътрудничество след срещи на най-високо равнище и развиваме нови тристранни връзки с Полша и Украйна″, – каза тя.

Визитата в Украйна дори отложи посещението на британския премиер в Япония. Преди да замине за Киев Борис Джонсън ще говори по телефона с руския президент Владимир Путин, за да се избегне кръвопролитие. Предвижда се също така Джонсън да направи вояж из страните от Източна Европа.

Матеуш Моравецки

За важността на тази дипломатическа седмица говори и външният министър на Украйна Дмитро Кулеба. ″Ще ни посетят три премиера – на Полша и Великобритания, а също така на Нидерландия″, – сподели той.

Според пан Дмитро, тези дипломатически контакти ни помагат да съгласуваме позициите си и да знаем всичко, което съюзниците ни говорят за нас с Русия. Формулата ″Нищо за Украйна без Украйна″ засега работи много добре.

След една седмица се предвижда Украйна да посетят външните министри на Франция и Германия. Жан-Ив льо Дриан и Аналена Бербок дори искат да посетят Донбас и да видят, какво става на фронта.

Очаква се също посещението на президента на Турция Реджеп Ердоган, който предложи свои услуги на посредник за среща между Володимир Зеленский и Владимир Путин.

Западните медии, като се позовават на разузнавателни данни, съобщават, че Русия може да нападне Украйна в средата на февруари. Същевременно украинският военен министър Олексий Резников твърди, че засега няма признаци за евентуална инвазия.(УВести)

Още по темата: ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, ПОЛША И УКРАЙНА СЪЗДАВАТ ТРИСТРАНЕН СЪЮЗ