Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗАПАДНИ МЕДИИ: САНКЦИИТЕ ПРОТИВ РУСИЯ ЩЕ СЪСИПЯТ НЕЙНАТА ИКОНОМИКА

Киев, 31 януари 2022.- Според ″Вашингтон пост″, обкръжението на руския президент не го информира достатъчно добре и оттук – непълна преценка на щетите, които ще понесе икономиката на Русия. ″Последиците от санкциите, които възнамерява да въведе Запад, ще са разрушителни″, – пише изданието, което се позовава на разузнавателни данни.

Владимир Путин – президент на Русия от 2000 г.

Очевидно, не му се съобщава за всички последици от евентуална война, предполага вестникът. Американски чиновник, когото цитира изданието, казва, че стремежът на Владимир Путин да окупира част от Украйна, дори временно, е много амбициозен и дори безумен. Той няма пълна представа, какво го чака. В случай, че президентът на САЩ Джо Байдън реши да приложи всички санкции, ако Русия нахлуе в Украйна, руската икономика ще бъди съсипана. Но това ще окаже негативно влияние и върху икономиката на други страни.

″Ню-Йорк таймс″ предвижда, че Русия я очаква обезценяване на рублата, крах на фондовия пазар и други форми на финансова паника, от които ще ″стане болно″ на всички руснаци – от милиардери до обикновени семейства. Санкциите ще бъдат наложени на най-големи руски банки и финансови институции, които обслужващ редови руснаци.

Според изданието, Вашингтон планира направо да срути руската финансова система. Същевременно вестникът допуска, че тази американска стратегия води и до определени политически и икономически рискове за основни икономики, особено европейските. Предполага се, че в отговор Москва може да спре доставки на природен газ, да предприеме кибератаки против американска и европейска инфраструктура с цел да дестабилизира западните общества. Затова, пише изданието, САЩ искат да сформират такъв пакет от мерките, който да причини максимално силен удар върху Русия, но да не доведе до икономическа ударна вълна в света, включително в Щатите.

Икономистът Андрес Аслунд подчертава, че, въпреки мерките, които Москва предприема от 2014 г. (след окупиране на Крим), за да намали влияние на санкциите върху икономиката си, в резултат на анонсираните от Вашингтон стъпки рублата ще девалвира, фондовият пазар яко ще се раздруса, а търговията с облигации ще се замрази.(УВести)