Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗЕЛЕНСКИЙ СЕ СЪРДИ НА БАЙДЪН, ЧЕ СЪЗДАВА ПАНИКА В УКРАЙНА

Киев, 30 януари 2022.- Расте напрежение между украинския президент Володимир Зеленский и администрацията на президента на САЩ, съобщават нашите медии, като се позовава на CNN.

Причината е, че американците постоянно говорят за нахлуване на руските войски в Украйна, което, според официален Киев, води до паника, обезценяване на гривнята и срив в икономиката ни.

Според източник от екипа на Джо Байдън, американското и украинското разузнаване по различен начин интерпретират руската заплаха. Вашингтон твърди, че Москва подготвя широкомащабна военна операция, докато в Киев са на мнение, че концентрацията на войските и техниката покрай нашата граница е недостатъчна за нахлуване.

САЩ още през ноември м.г. обвиниха Русия, че струпва армията си около Украйна и готви да я нападне с цел да смени сегашното прозападна ръководство. Вашингтон и Великобритания активно започнаха да доставят на Киев оръжие, боеприпаси и оборудване и да оказват политическа и финансова подкрепа. Но сега в екипа на Зеленский са недоволни и казват, че реакцията на Запада е прекомерна и тя води до паника и икономически сътресения.

На 27 януари Зеленский и Байдън са разговаряли над един час по телефона. А на 28 януари украинският президент се срещна с чуждестранни журналисти и, в частност, обърквайки се, на въпрос за разминавания с Вашингтон, сърдито заяви: ″Президент съм на Украйна, базирам се тук, и мисля, че познавам нещата в детайли и по-дълбоко, отколкото всеки друг президент″.

Същевременно, Емили Горн от Белия дом, която работи в Съвета за националната сигурност, отрече, че между президентите има напрежение. Същото каза и Сергий Никифоров – говорител на украинския президент. ″Това абсолютно не отговаря на действителността!″ Тези думи потвърди и външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.

В социалните мрежи съобщението за спречкване между Киев и Вашингтон получи еднозначна оценка: ″Вместо да сме благодарни, че имаме такъв мощен съюзник, се перчим″.(УВести)