Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВИТАЛИЙ МОСКАЛЕНКО ПРЕД НОВА ТВ: ЧАКАМЕ БЪЛГАРИЯ ДА НИ ПОДКРЕПИ ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА ИНТЕГРАЦИЯ

София, 30 януари 2022.- Посланикът на Украйна Виталий Москаленко вчера даде интервю за рейтингова телевизия Нова ТВ. Предлагаме ви кратки тезиси от разговора му с Ина Гълъбова:

Посланик на Украйна Виталий Москаленко.

– По отношение на България, в практическа плоскост, Украйна очаква да получи поддръжка относно желанието на страната да бъде интегрирана в ЕС час по-скоро и по-ефективно. Украинският президент е инициирал подписването на декларации за подкрепа за европейската интеграция на Украйна от президентите на европейските страни. Такива документи вече са подписали 7 държави – Полша, Балтийските страни, Словения… Една такава декларация се намира и в България.

– Украйна е в състояние на война с РФ от 2014-та година. Заплахата от нова офанзива е реална от лятото на миналата година, а през последните седмици достигна крайна точка. 120 000 руски войници са съсредоточени по границите на Украйна, а анексираният Крим е претъпкан с руско оръжие. Придружено с кибератаки, токсична пропаганда от страна на Русия, и с енергийно изнудване спрямо Запада и Украйна

Ина Гълъбова – Нова ТВ.

Украйна полага всички усилия да предотврати евентуално ново нахлуване по дипломатически път. И солидарността на западните партньори е важна в това отношение. Но при реална агресия е готова да противодейства.

Украйна да бъде член на НАТО е желанието на голямата част от украинския народ. Това е абсолютно нормално желание, предвид агресивните политика и действия на източния й съсед. НАТО, като блок, който защитава принципите на демокрацията, дава гаранция и сигурност.

– В Украйна има многохилядна българска историческа диаспора. Българи живеят из цяла Украйна. И те са лоялни граждани и патриоти на своята украинска родина.

– България многократно е заявявала, че поддържа суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите й граници. В това отношение посланик Москаленко казва: “Истинските приятели на Украйна разглеждат нашата държава не през призмата на Руската Федерация, а като самодостатъчна, демократична и независима държава. Която има свои амбиции и намерения да бъде пълноправен член на европейското общност. Както и на евроатлантическата общност. Да разглеждаш Украйна през призмата на Русия, това значи да гледаш на Украйна през оптическия прицел, образно казано. Мисля, че позицията на България e пълна подкрепа на териториалната цялост и независимостта на Украйна″, четем в пресрелиза на нашето посолство.(УВести)

Още по темата: ОФИЦИАЛНА СОФИЯ ГЛЕДА НА УКРАЙНА ПРЕЗ ПРИЗМАТА НА РУСИЯ