Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОФИЦИАЛНА СОФИЯ ГЛЕДА НА УКРАЙНА ПРЕЗ ПРИЗМАТА НА РУСИЯ

София, 29 януари 2022.- България подкрепя териториалната цялост на Украйна, за което сме й много благодарни, заяви днес в интервю пред Ина Гълъбова от Нова ТВ украинският посланик Виталий Москаленко.

Но България може да направи повече за Украйна. Двустранната комисията по военно-техническо сътрудничество, например, не се е събирала десет години, каза дипломатът. Според ″УВести″, българският ВПК произвежда някоя много важна за въоръжените сили на Украйна продукция със специално предназначение и би могъл да я изнася за Киев.

Посланикът още заяви, че крайно време официална София да престане да гледа на Украйна през руската призма. ″Ние сме самодостатъчна държава, с многовековна история, и не сме създадени от Ленин, както твърди господин Путин″, – каза Виталий Москаленко.

Ще бъде добре, ако сегашната ситуация ще се разреши по дипломатически път. Но украинците са готови да се отбраняват и при пълномащабно нахлуване на Русия, каза посланикът. В момента край нашата граница има струпване на руските войски. Но подобна заплаха виси над нас от 2014 г., от времето на Майдана, когато Украйна се определи с външнополитическия си курс – НАТО и ЕС.

При спиране на доставките на природния газ – а газовият шантаж е един от любимите начина Москва да натрапва своите условия в Европа, не ни плаши, заяви посланикът. Украйна не купува руския газ от 2015 г. Имаме известни запаси, имаме и собствено производство, и внасяме от Европа.(УВести)