Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОЛЕНА КОЦЕВА: ПУТИН ИСКА ДА ВЪЗСТАНОВИ РУСКАТА ИМПЕРИЯ, НО СЕГА УКРАЙНА Е ДРУГА

София, 29 януари 2022.- ″Путин не крие намеренията си да върне границите от 90-те години на миналия век, – заяви пред бТВ Олена Коцева – председател на Сдружението на украинските организации в България ″Мати Украйна″. – Желанието му е да се възстанови Руската империя. Още от Екатерина II се опитват да унищожат украинците, но не успяват″.

Пани Олена разказа в ″Тази събота″, че много нейни сънародници носят травмите от случилото се в Луганска и Донецка област, в частност, по време на руските бомбардировки на гр.Мариупол през 2015 г. Тогава загиват 30 мирни жители и 80 са ранени.

От Донбас към вътрешността на страната са избягали над 1,5 млн. Те са т.н вътрешни бежанци, преселници. ″Много хора са се настанили в Киев, Лвив и други градове, но  в начало децата им, когато са долавяли някакъв шум, са падали на земята – това е травма от преживяното!″ – сподели Олена Коцева.

″Украинците са миролюбив народ, но ако се наложи, готови сме да браним родината си, – добави тя.- . Украйна сега не е същото, както е през 2014 година, когато народът излезе на Майдан, за да прогони корумпирания проруски президент Янукович″, – категорична е тя.

За България етническата украинка е каза, че тя е член на НАТО и Европейския съюз и за нея е нормално да участва в мерките по сигурността на Алианса и ЕС. Естествено, пазейки своите граници и независимост. НАТО е отбранителна организация, а не нападателна, така че не виждам проблем в това България да получи подкрепа, смята Олена Коцева.(УВести)

Нашата справка:

Сдружението на украинските организации в България ″Мати Украйна″ е основано през 2012 г., а е регистрирано през март 2013 г. с решение на Софийски градски съд №807/2012 (съдия – Десислава Добрева) като организация с идеална цел. Учредителите са украински диаспорни структури в София – фондация ″Мати Украйна″, Пловдив – украинско-българско дружество ″Пловдив″, Бургас – дружество ″Диаспора – Украйна″, Добрич – ″Добруджа – Украйна″, и Силистра – ″Украински дом″.