Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЛАВРОВ ПОКАНИ ЗЕЛЕНСКИЙ В МОСКВА ИЛИ СОЧИ ДА ПРЕГОВАРЯ С ПУТИН, НО БЕЗ ДОНБАС

Киев, 28 януари 2022.- Външният министър на Русия Сергей Лавров покани нашия президент да се срещнат с Владимир Путин в Москва или Сочи.

Но има едно условие: да се обсъжда само нормализация на отношенията между двете страни, ала без Донбас. Според Лавров, Донбас е ″вътрешноукраински въпрос″. Руският дипломат №1 също заяви, че ″една война не е в интересите на Русия″ и че ″не всичко зависи от нас″, но няма да позволи ″грубо да се потъпкват нашите интереси″.

Кремъл полага неимоверни усилия, дори чрез свое политическо лоби в Западна Европа, официален Киев да влезе в пряк диалог със сепаратистите в Донецк и Луганск и по този начин да ги легитимира като страна по проблема. Засега Украйна успешно отхвърля този шантаж. Нашата позиция е, че зад отцепниците стои Кремъл, който ги финансира и въоръжава, затова преговори трябва да се водят именно с Москва.

Киев никак не е реагирал на тези изявление на Лавров. Но има реакция от страна на посланика на САЩ в Москва, според който Кремъл е сложил пистолет върху масата и казва: ″Дойдох с мир″.

Русия също така отказва да преговаря за Крим. Там твърдят, че тази страница е затворена – Крим вече е част от Руската Федерация.

През март 2014 г. Русия окупира Крим, а през май същата година – и част от Донецка и Луганска области. През м.г. Москва раздаде там над 500 хил. руски паспорти. В руската Дума (парламент) е внесен законопроект за признаване на тези сепаратистки ″републики″ за независими държави. Очаква се той да бъде гледан през февруари.(УВести)