Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРОФ. ФРЕНСИС ФУКУЯМА: ЗАЩО УКРАЙНА ИМА ЗНАЧЕНИЕ И Е ВАЖНА!

Киев, 27 януари 2022.- Има една фундаментална причина, защо САЩ и останалия демократичен свят трябва да подкрепят Украйна в сегашната й борба с путинската Русия, и тя е: Украйна е истинска либерална демокрация, която активно отстоява съществуването си, твърди пред ″American Purpose″ известният американски футуролог проф.Френсис Фукуяма.

Според него, в Украйна хората имат повече свобода да протестират, да критикуват, да се мобилизират и да гласуват за разлика от руските граждани. През 2019 г. украинците избират за президент абсолютно несистемен кандидат, а преди това – през 2004 г. и през 2014 г., украинското общества масово излиза на улица, за да протестира против корумпирани правителства.

Тук е основната причина, защо Владимир Путин иска да продължи да тормози Украйна. За него тя е ″неотменима част от велика Русия″. Но най-главният проблем за Кремъл е украинската демокрация. Путин е убеден, че за славянските народи културно по-отива авторитарен режим, а мисълта, че още една държава – Украйна, успешно върви към демокрация, подкопава неговите възгледи за управление в Русия. Украйна по никакъв начин не е заплаха за Кремъл. Но тя е алтернатива на идеологическия модел, която направо срива легитимността на самия Путин, пише Фукуяма.

Същевременно, украинската демокрация е несъвършена. В икономиката и политиката доминират олигархични групи. Има корупция, бюрокрация. Сегашният президент Зеленский преследва предшественика си Порошенко и т.н.

И възниква въпрос: трябва ли да губим време и усилия за защита на тази несъвършена демокрация? Лично аз нямам никакви съмнения, подчертава футурологът: Трябва! Като това мое мнение се затвърдява от срещите с много млади украинци – ново поколение на Украйна. Образовано, мотивирано, целеустремено. Те не искат да бъдат част от стара корумпирана система, вярват в европейски ценности и са в авангарда по пътя за превръщане на Украйна в част от Европа. Именно те са били на Майдана и именно те ще дойдат на власт и, искрено се надявам, ще действат по-демократично, отколкото техните предшественици.

Днес Украйна е прифронтова държава в глобалната геополитическа борба между демокрация и авторитаризма. Европейците, които толкова ценят либерална демокрация, трябва да разберат, че не могат да останат встрани, като наблюдатели, от този конфликт. Защото амбициите на Путин се простират далеч извън границите на Украйна. Напоследък той ясно демонстрира, че иска да се върне към време оно и да създаде руска сфера на влияние на цялата територия на бившия Варшавски договор, пише Френсис Фукуяма.

А извън Европа, според него, китайците внимателно наблюдават, как Западът реагира върху украинската криза, и пресмятат свои шансове за реинтегриране на Тайван. Ето защо въпросът за защита на Украйна трябва да бъде приоритетен за всеки, който не е безразличен към глобалната демокрация, категоричен е футурологът.(УВести)

Нашата справка:

Френсис Фукуяма е американски философ, политически икономист и публицист, футуролог, професор в Станфордския университет.

Роден е пред 1952 г. в САЩ. Завърши Харвардския университет.

В своята книга ″Краят на историята и последният човек″ защитава тезата, че либералната демокрация е ″крайна точка в идеологическата еволюция на човечеството″, ″финална форма на човешко управление″, освободена от фундаментални вътрешни противоречия, които биха довели до разпадането ѝ. Според него, идеалът за либералната демокрация не подлежи на усъвършенстване. Тя се основава на родствените принципи на свобода и равенство, но от непълното осъществяване на които следват и нейните проблеми.