Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

АНТЪНИ БЛИНКЕН ГОВОРИ С КИТАЙСКИЯ СИ КОЛЛЕГА ЗА УКРАЙНА И РИСКОВЕ ОТ РУСКОТО НАХЛУВАНЕ

Киев, 27 януари 2022.- Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен говори с министъра на външните работи на Китай Ван И и му разясни глобални рискове за сигурността и икономика в случай, че Русия все пак реши да нахлуе в Украйна.

В съобщението, разпространено от държавният департамент, четем, че урегулиране на кризата е възможно най-вече чрез деескалиране и дипломация като ″отговорен път″.

Същевременно, от МВнР на Китай твърдят, че при урежда на украинския въпрос страните трябва да се върнат към изпълнение на Минските споразумения, съобщава ″Цензор.Нет″, като се позовава на информационната агенция ″Синхуа″. Тези споразумения ″са основен политически документ″ и трябва да се реализират на дело. Според Ван И, безопасността на една страна не може да бъде достигната във вреда на безопасността на други страни, а регионалната сигурност следва да бъде гарантирана чрез укрепване и дори разширяване на военни блокове.

През ХХI в. всички страни трябва категорично да се откажат от манталитета на ″студената война″ и да сформират балансиран, ефективен и устойчив механизъм на европейската сигурност чрез преговори, смята Ван И. Той намекна, че ″законната тревога на Русия за своята сигурност трябва да се възприема сериозно и да се отчита″.(УВести)

Нашият коментар:

Това е първо изявление, и то доста премерено, на официален Китай по украинската криза. Москва смята Пекин за свой съюзник и няма да посмее да направи нищо без негово съгласие – мълчаливо или явно. Някои дори твърдят, че Русия васално зависима от Китай. А Пекин гледа отстрани и наблюдава, как ще приключи тази криза, преди да се захване с Тайван, който за него е същият казус, както Украйна за Русия. Ако колективният Запад затвори очи на Украйна, то едва ли ще реагира на ″тайванската криза″. Лошо е, че Киев има един търговски спор с китайска фирма за $3 млрд.