Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МОСКВА СЕ ГОТВИ ДА ПРИЗНАЕ СЕПАРАТИСТКИТЕ ″РЕПУБЛИКИ″ И ПО ТЯХНА ″МОЛБА″ ОФИЦИАЛНО ДА ВКАРА СВОИ ВОЙСКИ

Киев, 26 януари 2022.- Руските комунисти-депутати са внесли законопроект за признаване на ″народните републики″ в Донецк и Луганск. Той ще се гледа, по всяка вероятност, в началото на февруари.

Едва ли тази комунистическа инициатива е направено без знание на Кремъл. Но, щом се използва ″опозицията″, значи, Владимир Путин не бърза – първо, и второ – очевидно, не иска ″поривът″ да произлиза от управляващата ″Единна Русия″, т.е., от Кремъл.

Защо чак през февруари? Вероятно, Путин изчаква. Защото, според първоначалните сметки на Москва (Мински споразумения), Луганск и Донецк е трябвало да се върнат в Украйна като автономии и с пълномощия да налагат вето върху някои вътрешно- и външнополитически въпроси, например, за членство на Украйна в НАТО. Но официален Киев се съпротивлява, дори под натиска на Берлин, който като че ли по-скоро е адвокат на агресора Русия, а не на жертвата Украйна.

Освен това, Москва чака, какво ще й отговори Вашингтон на нейния ултиматум за сфери за влияние в Европа, за връщане на НАТО към позициите от 1997 г. и т.н. Според последните съобщения от Вашингтон, отговорите са готови, но засега няма да се обявяват публично. Все пак някои експерти допускат, че изтичане на информация ще има.

Може да се предположи, че при неудовлетворителен отговор за Русия Кремъл ще пристъпи, въпреки заплаха от сериозни икономически и финансови санкции, към варианта за признаване на ″републиките″ (както го направи с Южна Осетия през 2008 г.), след което ще последва обръщение от името на ″народа на Донбас″ Русия да въведе свои войска за спасяване от ″бандеровци″ на над 500 хил. местни хора, през 2021 г. получили, въпреки протестите на Киев, руско гражданство и паспорти. По този начин Москва вече официално, а не под формата на ″зелени човечета″, идващи в командировка в Донецк и Луганск, открито и официално, като ″мироопазваща″ мисия, да вкара свои военнослужещи.

Възможно е този вариант да се развие. След като влязат ″миротворци″, набързо ръка, както в Крим, ще се организира един референдум и Донецк и Луганск с прилежащите райони ще стават част от Руската Федерация. Но и при първия, и при втория случай Москва ще се нагърби финансово и икономически да продължава да подхранва този регион, т.е., да го издържа, което заедно с Крим, струващ на Кремъл $5 млрд. годишно, ще бъде обременително за руския бюджет, въпреки даже $630 млрд. валутни резерви. Идеята на Москва е била икономическото възстановяване на окупираната част на Донбас да се поеме от Киев, но политически тя да се ръчка от Кремъл.

Как ще се възприеме това от Запада? Ще се смята ли за нахлуване в Украйна? Ще последват ли санкции? Или САЩ и Европа ще преглътнат и този шамар, както в случая с Грузия и Южна Осения? Ще се превърне ли шантажът с признаване в коз в ръцете на Путин, с който да притиска Киев и в крайна сметка да получи желаното – отказ от НАТО? И готово ли украинското ръководство да играе в тази игра и ще може ли да се надява на своите съюзници? Все въпроси с трудни отговори.(УВести)