Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

″МИНИРАНЕ″ НА ОБЩЕСТВЕНИ СГРАДИ В УКРАЙНА Е ЕЛЕМЕНТ ОТ ХИБРИДНАТА ВОЙНА НА РУСИЯ

Киев, 25 януари 2022.- Съобщения за ″миниране″ на наши обществени сгради идва предимно от Русия и Беларус, заяви вътрешният министър на Украйна Денис Монастирский. Според него, наред с кибератаки, това е инструмент на хибридната война, която против нас води Русия.

Само през януари т.г. имаме над 500 такива съобщения, изпратени по телефон или на електронна поща. ″Минират″ предимно детски градини, училища, вузове, гари, търговски центрове, държавни институции. Целта е да се сее паника, страх, хаос, в резултат се нарушава нормалния ритъм на живота на едно общество, хората се изнервят. Защото след всяко обаждане сграда се евакуира и се претърсва за наличие на взривно устройство.

Много е трудно да се открие, кой именно се обажда, казва министърът.

В нощта 13 срещу 14 януари хакерите нападнаха 70 държавни институции в Украйна. Атаката беше масирана и координирана. Но целта й не беше да се откраднат някакви данни и после да се искат пари, а да се унищожат тези данни. Денис Монастирский твърди, че бързата реакция на службите неутрализира опитите на хакерите от Русия – страна-агресор, да нанесат щети върху нашата електронна инфраструктура.(УВести)

Още по темата: РУСКИ ХАКЕРИ НАПАДНАХА УКРАЙНА И БЛОКИРАХА САЙТОВЕ НА НЯКОЛКО ВЕДОМСТВА