Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РАЗМИСЛИ НА ЕДНА УКРАИНКА, ЖИВЕЕЩА В СОФИЯ: НЕ ПОВТАРЯЙТЕ ГЛУПОСТИ ЗА УКРАЙНА ОТ КРАТКИЯ КУРС НА ВКПб!

София, 25 януари 2022.- Всички медии тръбят и обсъждат “Криза с Украйна”, а реално има криза с Русия.

Напоследък какви ли не глупости слушам от анализатори и професори, особено ме ″впечатли″ вчерашното изказване на проф. Хр.Иванов. Не знам каква история чете този професор, предполагам, историята, написана от ВКПб или КГБ, а там пише, според него, че преди октомврийската революция Украйна се е казвала Малорусия и болшевиките са й дали името ″Україна″, и още нещо – че в Украйна 70% са етнически руснаци. Та това са пълни глупости! Тъкмо обратно – над 80% са украинци!

Но сега да се върнем към “великата октомврийска революция” от 1917 г. Ще ви споделя съвсем простичко, ала з факти:

Украинци са били щастливи, че е дошла новата власт, свалила оковите на робството на руските царе (някой тук ще каже – глупости, прочете, например, творбите на великия наш поет Тарас Шевченко и ще разберете, той много добре описва, как сме били при царизма, как са забранявали украински език, за това вече съм писала). Но, се оказа, че и на болшевиките не допада възможността на Украйна да стане цветуща държава, и през 1932-1933 гг. “Вся власть советов” извършва геноцид на украинския народ. Само за една година от изкуствено създаден глад умират 7 000 000 украински селяни. Затова в Украйна има толкова руснаци, защото се заселват, по препоръка на ВКПб, в обезлюдени наши села, и, пак по препоръка на тази партия, оцелелите нашенци ги изселват в Сибир. А през 1944 г. и кримските татари ги депортират в Сибир и Средна Азия, затова през 2014 г. Крим се превърна в лесна плячка за путин. Много наши хора са с украинско самосъзнание, но, за съжаление, има и със съветско мислене – факт е. Но мога да пиша и още, и още, и още…

Искам да ме разберете. Не, не искам да ме разбирате, искам да знаете, че Украйна е суверенна държава и във правото си да защитава своите граници и никой не може да играе с Украйна, като с пинг-понг топче. Просто ″великите сили″ използват случая, че президентът на Украйна е един палячо и правят цирк в момента. За съжаление, в този цирк ще има сълзи, а не смях.

И Бог да ни е на помощ, за да няма война.

А, и още: предлагам ви, драги българи, да размените държавите – вместо Украйна – България, а вместо Русия – Турция. И сега какво се получава: вие, българите, ще тръгнете да браните Родината си, нали, нищо че в исторически план и Турция има всякакви интереси в България, та нали и тя е империя както и Русия! Но Ердоган не го прави, не ви напада, защото и Турция, и България са в НАТО, нищо че турците с турските сериали промиват мозъци на българите.

Край, надявам се някой да ме е разбрал, моите мисли и моята мъка. Бог да ни пази!

Валентина Енчева, киевчанка от Оболонь, живееща в София