Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БЛОГЪР: НИЕ АМПУТИРАХМЕ КОРЕНИТЕ НА РУСКАТА ДЪРЖАВНОСТ

Киев, 25 януари 2022.- Вината на Украйна пред Руската Федерация е в това, че ампутирахме корените на руската държавност, и пищното, макар и да е прогнило, дърво на тази държавност е увиснало във въздух, пише украинският блогър Борис Херсонский.

″Повест за изминалите години″ от летописеца Нестор е наша. Покръстването на Киевска Рус е наше. Ярослав Мъдри е наш. Дори ″Слово за похода на Игор″ е наше, а не тяхно. И да мъстят на ″неразумните хазари″ са ходили не московците, които тогава ги нямало никакви. И щит върху портите на Цариград са заковали не те, а ние.

Но не искат руснаците да върнат на украинците този плодоносен исторически клон, тези подхранващи го корени. А да се уважават тези корени могат само заедно със земята, в която те са сложени, заедно с днепърските води, в които киевския княз Володимир е покръствал киевчаните. С други думи – с територията. И тази територия заедно с нейната история, заедно с нейните битки, страдалци – светци и легендарни богатири, те винаги ще я искат. Защото и каквито паметници да построят, те не могат да помогнат – една протеза не заменя жив крак.

Те не искат да си спомнят, как техният Иван Фьодоров е избягал от тях та чак до Лвив, където е отпечатал своя първа книга. Не искат да си спомнят, че целият епископат в тяхната т.н. велика Рус е бил родом от онази, която те, по недомислие, смятат за малка.

Те искат да си присвоят нашата земя заедно с нейната култура и история.

Затова ние не трябва да се отпускаме. Това вълче желание на съседа ни няма скоро да се уталожи. Поне докато съм жив, пише Борис Херсонский във Фейсбук.(УВести)

Нашата справка:

Киев е основан през 482 г. Киевска Рус като една от най-големите средновековни държави е покръстена през 988 г. Москва е основана почти два века по-късно,  през 1147 г. от Юрий Дългоруки – син на киевския княз Володимир Мономах. През ХIII в. монголо-татарите нападат Киевска Рус. През 1240 г. пада Киев и Киевска Рус като държава постепенно запада, а нейните княжества се подчиняват на Златната Орда, просъществувала от 1240 до 1502 гг. Последният Киевски княз е Семен Олелкович (1470 г.). Московия почти 300 г. е васал на Ордата. Едва по време на цар Иван IV Грозни Московската държава побеждава Казанско ханство (1552 г.) и става независима. По време на Петър I (1672-1725 гг.) Московия се преименува в Русия и присвоява, като пренаписва в свой интерес, историята на Киевска Рус. Тази политика с особена сила продължава Екатерина II (1729-1796 гг.). Затова без славната история на Киевска Рус, без украинската история сегашната Русия е страна без средновековна следа. Де-факто своето летоброене Московия, Московска държава, Русия, Руска империя, Руска Федерация трябва да води от Златната Орда. Т.е., когато България и Киевска Рус вършат европейски дела, Московия я няма никаква. Затова за Путин, вероятно, страдащ от малоценност, азбуката е дошла от ″македонски земи″, а за Украйна е ясно – от България.