Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МОСКВА ИСКА НА ВЛАСТ В КИЕВ ПРОРУСКИ ЛИДЕР, КАЗВАТ В ЛОНДОН. КРЕМЪЛ ОТРИЧА

Киев, 23 януари 2022.- Кремъл планира в Киев на власт да дойде проруски лидер, твърдят в британския форин-офис. Нещо повече, както заяви Елизабет Тръс – ръководител на външнополитическото ведомство на Великобритания, за такъв кандидат в Москва смятат Евген Мураев – украински политик, бивш депутат, собственик на ТВ ″Наши″, прочула се с антиукраински прояви.

Евген Мураев – рупор на Кремъл в Украйна

Твърди се също, че в Русия се укриват много наши бивши ръководители от различен ранг, които могат да провеждат проруска политика у нас. Например, Сергий Арбузов – и.д. премиер през 2014 г., Андрий Клюев – шеф на администрацията на бившия президент Виктор Янукович, Микола Азаров – бивш премиер на Украйна по времето на Янукович.

В Лондон казват, че някои наши бивши политици-бегълци (всички те се укриват в Русия) имат тесни контакти с руско разузнаване и участват в планиране на подривни операции против Украйна.

Елизабет Тръс подчерта, че Великобритания подкрепя Украйна и нейния суверенитет и че Крим е Украйна. Напоследък Лондон предоставя на нас сериозна военна помощ, по-специално, изпрати над 2 хил. най-съвременни противотанкови гранатохвъргачки.

Същата информация – за Евген Мураев и други наши бегълци от обкръжението на Янукович, се потвърждава и от американските специални служби. Вчера президентът Джо Байдън проведе среща с експертите по сигурността, на която е била дискутирана ситуацията около Украйна и възможни сценарии за нейното развитие..

Москва, обаче, нарече тези сигнали дезинформация и разкритикува форин-офис и ЦРУ за разпространяване на фейкове.

Евген Мураев също опроверга, че има контакти с руските спецслужби. Той заяви, че е патриот на Украйна и не играе в никакви задкулисни игри.

Евген Мураев е на 45 г., юрист, депутат в два парламента, проруски украински политик, прослави се с редица украинофобски изказвания. В момента е лидер на партията ″Наши″ (рейтинг – 4%), която има за цел сближаване с Русия и дори сливане на Украйна с нея в една държава. Твърди, Майдан през 2014 г. е бил ″държавен преврат″, а сегашната руско-украинска война в Донбас е ″граждански конфликт″. Предишният му Интернет-канал ″NewsOne″ под натиска на обществеността е бил закрит. Сега има друг ТВ канал – ″Наши″, пропагандистки руски рупор, който (странно, защо) все още не е закрит. Женен е за Катерина Гордиенко, украинска актриса, която се снима в руски филми и сериали.(УВести)

Нашата справка:

Кръстьо Раковски

През 1918 г., когато в Киев е обявена Украинската Народна Република, призната от шест държави, включително и Царство България, в Харкив сепаратистите-болшевики провъзгласяват Украинската ССР и зоват на помощ Червената армия, която веднага се настанява в Източна Украйна. Начело на правителството на УССР Ленин назначава българина Кръстьо Раковски. През 1920 г. тъкмо от този край руската армия нахлува в територията, контролирана от УНР, и се придвижва до Киев, а после окупира и цялата Украйна (без Западна Украйна – Галичина, и Северна Буковина) и навсякъде установява съветска власт. Следва терор, избиване на украинската интелигенция и Голодомор, отнел живота на 7 млн. украински селяни – опора на национално-освободителното ни движение.