Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДОКАТО ИМА ЗИМНИ ОЛИМПИЙСКИ ИГРА В КИТАЙ, МОСКВА НЯМА ДА НАХЛУВА В УКРАЙНА?

Киев, 23 януари 2022.- Лидерът на Китай Си Цзинпин помоли руския президент да не закача Украйна, докато там ще се провеждат ХХIV зимни Олимпийски игри, съобщава ″Цензор.Нет″, който се позовава на Bloomberg. Още повече, че на откриването ще присъства и самият Владимир Путин.

Си Дзинпин – лидер на Китай

Bloomberg допуска, като се позовава на неназован китайски дипломат, че Пекин не иска необмислените действия на Путин да предизвикат глобална криза в Европа и света и да хвърлят сянка върху Игрите, които ще продължат от 4 до 22 февруари. А се знае, че между лидерите на Китай и Русия има топли отношения, по-точно, Путин се стреми по всякакъв начин да угажда на Пекин, дори това да струва на Русия милиарди долари (като, например, газопроводът ″Силата на Сибир″ до Китай, който ″Газпром″ построи със свои пари).

На 14 януари министерството на външните работи на Китай призова страните по света да спазват т.н. олимпийско примирие, гласувано от ООН, седем дни преди Игрите и седим дни след Игрите (Параолимпийски), т.е., от 28 януари до 20 март.

Медал ″За връщането на Крим. 20.02.2014 – 18.03.2014″

Впрочем, през 2014 г., Путин дори не изчака да приключи Зимната Олимпиада в Сочи (07 – 23 февруари). Първите руски ″зелени човечета″ нахлуват в Крим още на 20 февруари (вж. медал) и последва неговата окупация.

По украинската криза официален Китай заема неутрална позиция.

Украйна ще участва в тези зимни Олимпийски игри с 45 участника.(УВести)