Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, ПОЛША И УКРАЙНА СЪЗДАВАТ ТРИСТРАНЕН СЪЮЗ

Киев, 23 януари 2022.- На сайта на английския Съвет по геостратегия се появи карта, на която една линия свързва Лондон, Варшава и Киев. Като враждебни са обозначени териториите на Русия и Беларус. Твърди се, че се търси възможност за създаване на съюз от тези три държави.

Елизабет Тръс

″Ние укрепваме наше партньорство и развиваме нови тристранни връзки с Полша и Украйна″, – заяви Елизабет Тръс, ръководител на британското външнополитическо ведомство, говорейки пред аудитория в Института Лоуи. Срещу Русия тя е използвала твърда реторика и е декларирала подкрепа на Украйна.

Кремъл не извади поука от историята, мечтае да възроди СССР или нещо като ″Велика Русия″, разделяйки територии по етнически и езиков признак, каза Тръс. И същевременно в Москва говорят, че са за стабилност, но постоянно заплашват и дестабилизират други. Ние знаем, колко човешки жертви ще струва това. Затова призоваваме президента Путин да се въздържа и да отстъпи от Украйна преди да направи огромна стратегическа грешка, подчерта ръководителката на форин-офис.

Украйна е горда страна с многовековна история. Тя и по-рано е претърпявала чуждестранни нахлувания, монголо-татарското, например. Украйна пострада и от организирания през 30-те години на ХХ в. изкуствен глад. Украинската якост заслужава възхищение. Ако се наложи, украинците ще се сражават, за да защитят страната си. Нахлуването на Русия ще доведе до продължителна война, като съветско-афганистанската или конфликтът в Чечня, напомни Елизабет Тръс.(УВести)

Нашият коментар:

Засега Великобритания и САЩ оказват на Украйна най-голяма реална подкрепа чрез финансиране и изпращане на различни въоръжения. Лондон дори командирова 30 командоса, за да дадат практически курс по използване на гранатохвъргачките NLAW (Next Generation Light Anti-tank Weapon), способни да поразяват цели до 800 м и удобни за прилагане в градски условия при улични боеве.

Същевременно Берлин наложи вето на доставка за Украйна от Естония на противотанкови системи ″Джевелин″ и противовъздушни ракети ″Стингър″. Засега Германия се очертава като по-скоро приятел на Русия, а не на Украйна.(УВести)