Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРЕДИ 100 ГОДИНИ ВЛАДИМИР ЛЕНИН РОДИ СССР, А ПРЕДИ 31 СССР УМРЯ. ДРУГ ВЛАДИМИР ПЪК ИСКА ДА ГО ВЪЗРОДИ

Киев, 21 януари 2022.- През декември тази година ще се навършат 100 г. от създаването на СССР. Но през август 1991 г. Съветския съюз – родина на социализма и пролетарския интернационализъм, безславно умря. СССР е създаден от Владимир Ленин вследствие на милиони човешки жертви, мъки и страдания на оцелелите. Преди 31 години Съветския съюз се разпадна, защото не издържа икономическа конкуренция с капитализма. Ала сега друг Владимир – също висок 1,65 см, по името Путин, бленува възраждане на бившата империя на злото. Ако не цялата, то поне в намален състав.

Поне така смята Курт Волкър – бивш специален пратеник на САЩ в Украйна. Според него, всички мисли, цялото си ежедневие на Владимир Путин, който е на власт от 2000 г., посвещава само на това – как да изгради нова империя, как да разруши архитектурата на европейската и световна сигурност, изградена след края на ″студената война″ през 1991 г., и Европа отново да се върне към сфери на влияние – руска и западна.

През август 1975 г. е подписан заключителен акт на Конференцията по сигурността и сътрудничеството в Европа. Страна по него е и СССР, чийто наследник е Руската Федерация. Документът предвижда, че всяка държава може да влезе в какъвто съюз поиска, да не се намесва във вътрешни работи на друга страна, да се въздържа от заплаха и прилагане на силата, да признава, че държавните граници в Европа не могат да се променят чрез агресия.

Но, според Курт Волкър, периодът след ″студената война″ върви към края си. Затова в най-близко бъдеще едва ли ще има сигурност и прогрес. И НАТО ще трябва да приеме тази нова реалност, да бъде готов да осигури в Европа свобода и безопасност, да запази надеждата, че страните-членки на алианса ще могат да ги имат тази свобода и безопасност, подчертава експертът, цитиран от ″Цензор.Нет″.(УВести)

Още по темата: ПУТИН ПРЕДЛАГА НА САЩ ПРОЕКТ ЗА НОВА ″ЯЛТА″ СЪС СФЕРИ НА ВЛИЯНИЕ