Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДМИТРО КУЛЕБА: БЕЗ УКРАЙНА НЕ МОЖЕ ДА ИМА ДОГОВОРЕНОСТИ ЗА УКРАЙНА

Киев, 21 януари 2022.- Министърът на външните работи на Украйна коментира ситуацията, свързана с руската агресия против нас:

Дмитро Кулеба – външен министър на Украйна

● Нямаме съмнения, че нашите партньори са ангажирани да подкрепят Украйна, тъй като Русия продължава военното си натрупване по границата, разпространява масивна дезинформация, предприема кибератаки и подкопава ситуацията в Украйна отвътре. Нашите съюзници доказват това не само с думи, но и с дела, включително като предоставят на Украйна повече военна подкрепа и координират дипломатическите си усилия.

● Отговорът на международната общност на руската агресия срещу Украйна трябва да бъде безкомпромисен. Руската агресия е реална. Продължава от 2014 г. Продължава да отнема човешки животи и има реална възможност Русия да използва сила отново. Ето защо е изключително важно да реагираме по решителен и отговорен начин, независимо от мащаба на възможната инвазия на Русия.

● Руската агресия има не само военни, но и икономическо и финансово измерения. Русия инвестира огромни усилия, за да подкопае икономическата и финансова стабилност на Украйна, като сее паника, като заплашва украинското общество и бизнес, че нова военна операция е неизбежна. Използва опасенията за сигурността, повдигнати от други страни, и се опитва да дискредитира усилията на правителството на Украйна, насочени към осигуряване на икономическа стабилност. Москва се опитва да омаловажи реформите, които успешни в Украйна. Въпреки това, ако прегледаме фактите, Украйна завърши 2021 г. с най-добри икономически показатели от 2012 г. насам. Ние сме на добър път по отношение на икономиката и не бива да позволяваме на Русия да унищожи икономическата ни стабилност.

● Докато нашите партньори обмислят всеобхватни мерки за противодействие, руското ръководство не трябва да се кара да вярва, че Западът ще се поколебае да наложи най-строгите санкции. Активната дипломация и силните политически съобщения трябва да продължат, докато Москва не прекрати агресивните си планове. Те трябва да бъдат последвани от нови икономически санкции и укрепване на отбранителните способности на Украйна. Призоваваме нашите партньори да останат единни в ангажимента си да гарантират, че мерките за възпиране са силни и ефективни.

● В този контекст решението на САЩ да предоставят на Украйна нов пакет от военна подкрепа на стойност $200 млн., който ще помогне за укрепване на способността ни да се защитаваме, е много навременно. Това ще послужи като знак за трансатлантическо единство.

● Отказът за пускане на газопровода ″Северен поток 2″ трябва да бъде неразделна част от широкия възпиращ пакет срещу Русия и може да се окаже потенциално ефективен фактор за възможното решение на въоръжения конфликт между Русия и Украйна. Западът, а не Русия, трябва да изиграе картата на ″Северен поток 2″, но това изисква твърди и последователни действия. Категорично отхвърляме мнението, че ″Северен поток 2″ е чисто бизнес ориентирано решение. Експлоатацията на газопровода ще даде на Русия повече възможности да предприеме нова военна атака срещу Украйна. Още по-важно е, че в този критичен момент Русия трябва да бъде лишена от икономическа и финансова възможност да засили способността си да води война срещу Украйна и да подкопава Европа.

● Въпреки че Русия засилва войските си по границите на Украйна, няма индикатори, които да подсказват, че Кремъл вече е решил да атакува. Тъй като случаят е такъв, трябва да се съсредоточим силно върху дипломацията. Колкото по-дълго дипломатите говорят, толкова по-добре.

● Украйна, Франция и Германия работят усилено за възобновяване на смислен диалог в рамките на Нормандския формат. Готови сме за дискусии с Русия в Н4 или двустранно, включително на президентско ниво, по всички въпроси, свързани с мирното уреждане на конфликта.

● Основната позиция на Украйна по отношение на контактите с Русия остава непроменена: без Украйна не може да има договорености за Украйна.

● Трябва да помним, че руската агресия не е обикновен проблем Украйна-Русия: тя е по-скоро проблем за цялата европейска и евроатлантическа система за сигурност. Ако се позволи на заговора на Кремъл за Украйна да успее, апетитът му ще нарасне още повече и Западът вероятно ще се сблъска с още повече проблеми с Русия. Ето защо е изключително важно да се концентрират всички усилия и енергия за възпиране на Русия, осигуряване на деокупация на Крим и части от Донбас и връщане на Москва в лоното на международното право. Това е най-добрият начин за укрепване на европейската и евроатлантическата сигурност.(УВести)